Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Eny en Siert Drenth

Eny en Siert Drenth

Jan Siert Drenth (roepnaam Siert) en zijn vrouw Eny woonden in de Tweede Wereldoorlog tegenover de psychiatrische inrichting het Noorder Sanatorium in Zuidlaren. Dat werd in de loop van de oorlog gevorderd door de Duitsers om er militairen in onder te brengen. Siert zat in het verzet, maar wilde geen wapen dragen. Hij werd ingezet bij het onderbrengen van onderduikers. De meesten bracht hij onder in hun eigen huisje in Zuidlaren. Hun dochter Wies Hilberdink-Drenth die in het huis met onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog is geboren, vertelt het verhaal

Siert en Eny kregen steeds meer onderduikers. In totaal boden ze aan 40 onderduikers een veilig onderdak. De onderduikers werden via een zijraampje het kleine huisje binnen gesmokkeld. Het is een komen en gaan. In de laatste dagen van de oorlog hadden ze 7 man tegelijk in huis. 

Reportage

Eny Drenth zelf heeft in 2015, toen ze 98 was, haar oorlogsverhaal verteld in een reportage gemaakt in opdracht van het OICD (Oorlogs Informatie Centrum Drenthe). De video is ook  uitgezonden door TV Drenthe.
Siert Drenth overleed op 2 maart 1998.
Op 14 oktober 2015 is Eny Drenth overleden. Ze is 99 jaar geworden.

 

 

 

Terug naar het overzicht