Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Henk Itzig Heine

Henk Itzig Heine

Henk Itzig Heine overleefde als jongetje samen met zijn moeder en zijn jongste broertje het zogenaamde Gubeng Transport in Surabaya op het nippertje. Pas later bleek dat zijn oudste broer het transport niet overleefd had. Op video gezet voor de Stichting Oorlogsverhalen door Pia Media.

Op zondag 28 oktober 1945 tijdens de bersiap-periode viel in Surabaya het RAPWI- of Gubeng transport, dat onder Britse militaire leiding stond, in een hinderlaag van Indonesische opstandelingen, die de wijk Gubeng belegerden. In 3 achtereenvolgende collonnes met legertrucks werden voornamelijk Nederlandse vrouwen en kinderen geëvacueerd, die op weg waren naar veiliger gebieden. Met name het laatste transport kwam zwaar onder vuur te liggen van Indonesische pemoeda’s. Van de vrouwen en kinderen die in de vrachtwagens zaten, kwamen er 150 om. Velen raakten gewond.

Archief van Tranen

Over de bersiap-periode heeft Pia Media in opdracht van Omroep MAX een documentair tweeluik gemaakt, dat op televisie is uitgezonden. U kunt de uitzendingen hier bekijken:

Meer informatie over de bersiap slachtoffers is te vinden op de website: www.archiefvantranen.nl


Henk Itzig Heine

Henk Itzig Heine overleefde als jongetje samen met zijn moeder en zijn jongste broertje het zogenaamde Gubeng Transport in Surabaya op het nippertje. Pas later bleek dat zijn oudste broer het transport niet overleefd had.

Rapport Gubeng Transport

Ir. Henk Itzig Heine heeft op latere leeftijd een rapport geschreven over de toedracht van de aanslag op het Gubeng transport. Itzig Heine wil zoveel mogelijk namen van overlevenden achterhalen, zodat de plaquette van het Verzamelgraf Surabaya op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning kan worden uitgebreid.
Het rapport beslaat de periode vanaf de capitulatie van Japan, 15 augustus 1945, tot de volledige inname van Surabaya door de Britten, eind november 1945. Kort wordt ingegaan op de periode voor en na 28 oktober en uitvoerig op het Gubeng transport.
U kunt het rapport hier >> lezen.

Terug naar het overzicht Lees het volledige Gubeng rapport