Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Ineke van Oers-Moormann

Ineke van Oers-Moormann

Ineke van Oers-Moormann heeft haar moeder Marie Moormann-Vlaanderen, haar broertje Clemens en haar beste vriendin Tineke Boogaard verloren tijdens de Bersiap-periode in Nederlands-Indië

Ineke's moeder, broertje en haar beste vriendin werden door pemoeda's (Indonesische opstandelingen) op beestachtige wijze vermoord in het dorpje Watesbelung in de bergen bij Malang (Oost-Java). 

Ineke

Ineke van Oers-Moormann ontsnapte aan de massamoorden, omdat haar vader haar naar een nonnenschool en in het klooster in Malang had gestuurd. Hier zou zij als teenager veiliger zijn voor de opstandelingen.

Moeder en zoon

De moeder van Ineke, Marie Moormann-Vlaanderen en haar zoontje Clem bleven achter in het bergdorp Watesbelung. Clem was de jongste van de familie Moormann. Hij genoot van het buitenleven in de Indische bergen bij Malang. Hij was gek op dieren en kon al op jonge leeftijd paardrijden. Samen met Ineke's beste vriendin Tineke Boogaard werden de kleine Clem en zijn moeder vermoord door pemoeda's. Ze zijn allen begraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Soerabaja.

Vader

Vader en de rest van het gezin zaten nog in kampen. Een aantal oudere meisjes werkten in ziekenhuizen in Malang en waren daar ook relatief veilig. Zij overleefden de bersiap, net als Ineke.

Bersiap

Tijdens de bersiap-periode zijn vrijwel onbekende massamoorden gepleegd op burgers met de Nederlandse nationaliteit , die plaatsvonden in de periode augustus 1945 tot maart 1947 in het voormalig Nederlands-Indië. Naar schatting van de Amerikaans professor Frederiks, die hiernaar onafhankelijk onderzoek heeft gedaan, zijn 35.000 Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen tijdens de bersiap vermoord door Indonesische extremistische strijdgroepen die zich gevormd hadden na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945.

Archief van Tranen

Pia Media maakte voor Omroep MAX een tweedelige documentaire-serie over de bersiap getiteld 'Archief van Tranen'. Een belangrijke bron voor de documentaires zijn officiële documenten die Pia van der Molen en Michiel Praal, de makers van de documentaires, in handen hebben gekregen van de weduwe van Jack Boer. Hij is degene die destijds in de bersiap-periode 2384 ten dode opgeschreven Nederlanders redde uit de Werfstraat gevangenis in Soerabaja met een spectaculaire reddingsactie. Over deze actie maakte Pia Media eerder ook een documentaire die  bij Omroep MAX op de Nederlandse televisie is uitgezonden.
Het documentaire-tweeluik 'Archief van Tranen' is on-line te bekijken:

De inhoud van de ‘Ordner van Jack’, waarin de officiële documenten van bersiap-moorden -veelal met het stempel ‘geheim’- zijn verzameld en gepubliceerd op de website Archief van Tranen.

 

Terug naar het overzicht