Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Klaas Snel, Arie de Waal, Jakob Brands

Klaas Snel, Arie de Waal, Jakob Brands

Klaas Snel, Arie de Waal en Jakob Brands waren verzetsmensen in het Noordhollandse Huizen. Ze hadden een plan bedacht voorkomen om te voorkomen dat de Duitsers bij hun naderende terugtocht de Phohi Radiozenders in Huizen zouden opblazen. Ze werden verraden en gepakt door de Duitse bezetter. Ze zijn gefusilleerd op 28 september 1944.


                                      Klaas Snel                                   Arie de Waal                                 Jakob Brands                             

75 jaar later

De dochter van Klaas Snel, mevrouw F. Muts-Snel, vertelt 75 jaar later aan Oorlogsverhalen.com wat voor haar en haar familie de gevolgen waren van de moord door de Duitsers op haar vader en zijn 2 kameraden: 
"Na de fusillatie op 28 september 1944 van mijn vader de heer Klaas Snel en de heren Jaap Brands en Arie de Waal, moesten wij binnen 6 weken ook uit ons huis Eemnesserweg 60 en uit de Timmerfabriek Eemnesserweg 64. We konden bij een broer van mijn moeder en zijn vrouw, de fam. J.H. van Hees, komen. Ook Opa Snel ging mee. We hebben daar tot 31 december 1944 gewoond, de meubels waren opgeslagen.Toen kreeg mijn moeder via Makelaar van den Born woning Populierenlaantje 4. De bewoners waren naar Amsterdam bij hun bedrijf. Tot 3x toe kwam er ‘s avonds een Duitse militair om te vertellen, dat er een houtbewerkingsmachine was meegenomen".

Na de bevrijding

"Na de bevrijding op 5 mei 1945 wilde mijn moeder heel snel in de fabriek kijken. Ze zocht contact met de heer van Wiefferen en binnen 1 week konden we erheen. We moesten vanaf het machinegebouw erheen lopen, allemaal tussen vlaggetjes door, want er lag nog veel munitie in de grond verborgen. Dat is later door Duitse militairen opgeruimd. 
De motor van mijn vader stond ook in het machinegebouw. Een Douglas. Die had een aantal jaren in de grond verborgen gezeten. In juli 1945 konden we terug naar de Eemnesserweg en gingen nu op nr. 62 wonen. Alle drijfriemen van de machines waren ook door de Duitsers meegenomen"
.

                 

Terug naar het overzicht