Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Lou Bals

Lou Bals

Lou Bals is getuige van het vlagincident, waarbij voor een woedende menigte door opstandelingen de blauwe baan van de Nederlandse vlag wordt afgescheurd, zodat de rood-witte Indonesische vlag ontstaat, die vervolgens op het hotel wordt gehesen. Het is het begin van een koloniale oorlog die duurt tot 27 december 1949 als Nederland het gezag overdraagt aan Indonesië.

Na de bevrijding in augustus 1945 werden de overlevenden van de Jappenkampen in Nederlands-Indië blootgesteld aan slachtpartijen door groepen van Indonesische jongeren, de zgn. pemoeda’s, die de onafhankelijkheid eisten.

Soerabaja

Deze zogenoemde bersiap-periode begint in Soerabaja. Op 17 augustus 1945 wordt door Soekarno de Republiek Indonesië uitgeroepen. Grote groepen jongeren grijpen naar hun wapens: kapmessen en bamboesperen. Op 18 september 1945 worden boven Soerabaja zeven ge-allieerde inlichtingen-militairen uit een Liberator bommenwerper afgeworpen. Eén van hen is de Nederlandse sergeant Lou Bals. Zij worden door de gecapituleerde Japanners ontvangen en naar het Oranje Hotel in Soerabaja gebracht.
Lou Bals is daar getuige van het vlagincident

Terug naar het overzicht