Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > Foto's 106 gesneuvelde Indië-veteranen overhand...

Foto's 106 gesneuvelde Indië-veteranen overhandigd aan initiatiefnemers

Foto's 106 gesneuvelde Indië-veteranen overhandigd aan initiatiefnemers

Na een intensieve zoektocht van ruim een half jaar zijn de foto's opgespoord van de 106 gesneuvelde Indië-veteranen van de drie noordelijke provincies. Deze zullen worden getoond bij de herdenking in 2021 op de Johannes Post Kazerne in Havelte door basischool-leerlingen. Het is een initiatief van de Stichting Oorlogsverhalen en het Regiment Infanterie Johan Willem Friso (JWF). (Foto vlnr. Nils Schuitema-Office Centre, Sergeant majoor Niels Neutink-Regiment JWF, Pia van der Molen)

Vrijwilligers

Onder leiding van Pia van der Molen heeft de Stichting Oorlogsverhalen de 106 foto's, weten te achterhalen. De stichting heeft daarbij zeer bereidwillige hulp gekregen van vrijwilligers uit de provincies Drenthe, Friesland en Groningen en nog levende Indië-veteranen en families en bekenden van de gesneuvelde veteranen. 

Uitzending militairen

De militairen werden in de jaren 1946-1950 door de Nederlandse regering uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië om in eerste instantie de veilgheid en vrijheid te waarborgen van Nederlandse en Indisch-Nederlands onderdanen, nadat er na de capitulatie van de Japanse bezetter op 15 augustus 1945 in het toen nog Nederlands-Indië een opstand uitbrak tégen het zich herstellende Nederlandse gezag en vóór de onafhankelijkheid van Indonesië. Dit conflict dat duurde tot 29 december 1949 toen Nederland het gezag overdroeg aan de gevormde Indonesische regering onder leiding van Soekarno en Hatta, heeft aan beide zijden vele duizende doden gekost. Aan Nederlandse kant sneuvelden ruim 6200 militairen en werden naar schatting 30.000 Indische Nederlanders vermoord door Indonesische opstandelingen in de zogenoemde bersiap-opstand.

Inzameling

Voor het financieren van de actie om de foto's te achterhalen van de 106 gesneuvelde militairen van de drie noordelijke provincies en deze bij de jaarlijkse herdenking te tonen door basisischoolleerlingen is door de Stichting Oorlogsverhalen een crowd-funding inzamelingsactie gehouden en heeft de Provincie Drenthe een subsidie verleend. Hierdoor konden de foto's niet alleen opgespoord worden, maar ook professioneel worden gedigitaliseerd en vormgegeven, waarna alle 106 foto's op 106 presentatieborden werden afgedrukt. Voor het laatste heeft Office Centre, die dit technisch realiseerde, een sponsor-bijdrage gegeven.
De 106 foto's zijn op 1 juli 2020 door een medewerker van Office Centre Hilversum overgedragen aan een vertegenwoordiger van het Regiment Johan Willem Friso en de Stichting Oorlogsverhalen.