Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > Stichting Oorlogsverhalen partner oprichting Ma...

Stichting Oorlogsverhalen partner oprichting Mazelen Monument

Stichting Oorlogsverhalen partner oprichting Mazelen Monument

De Stichting Oorlogsverhalen heeft zich achter het initiatief geschaard om te komen tot een monument voor de mazelenkinderen, die aan boord van de Nieuw-Amsterdam en de Oranje bij de repatriëring uit Nederlands-Indië eind 1945 slachtoffer werden van de op de schepen uitgebroken mazelenepidemie.

Epidemie

Als kind kreeg Henriëtte van Raalte-Geel zelf ook mazelen aan boord van de Nieuw Amsterdam. Ze overleefde het, anderen niet. Ze heeft het initiatief genomen om, ter nagedachtenis van de kinderen die aan de mazelen stierven bij en na de repatriëring uit Indië, een monument op te richten: "Het is een vergeten groep jonge oorlogslachtoffers, waar nauwelijks aandacht voor is. In de archieven is er heel weinig over terug te vinden. Ik was zelf met mijn ouders en zusjes als 5 -jarige repatriant aan boord  van de Nieuw Amsterdam en heb daar ook de mazelen gehad. Ik heb het overleefd, maar andere leeftijdgenootjes helaas niet. Ik ben getuige geweest hoe een overleden kind een zeemansgraf kreeg. Met het op te richten monument wil ik ze uit de anonimiteit halen en de erkenning geven die ze verdienen", aldus Henriëtte van Raalte-Geel.

Video-reportage

De Stichting Oorlogverhalen interviewde Henriëtte van Raalte (foto rechts) voor hun website www.oorlogsverhalen.com Daarbij kwam het idee voor het monument ter sprake (klik hier >> voor de video). De Stichting heeft daarop actieve hulp toegezegd bij het realiseren van dit plan. Inmiddels is er een potentiële locatie voor het monument gevonden, waarover met de eigenaren wordt overlegd.
 

Wilt u het initiatief ondersteunen voor het Mazelen Monument, neem dan contact op: 
info@oorlogsverhalen.com of 035-7370288