Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Henriëtte van Raalte-Geel

Henriëtte van Raalte-Geel

Oorlogsverhaal Henriëtte van Raalte-Geel. Zij overleeft als kind samen met haar moeder en twee zusjes 3 Japanse concentratiekampen in het toenmalige Nederlands-Indië. Na de oorlog wordt het gezin op de Nieuw-Amsterdam naar Nederland gerepatrieerd. Op dit schip breekt een mazelen epidemie uit, die bij benadering 104 passagiers, voornamelijk kinderen, het leven kost.

De ouders van Henriëtte trouwen in 1937 in Soerabaja. Er zijn nog foto’s van bewaard gebleven (foto rechts). Ze krijgen drie kinderen. Allemaal meisjes. De middelste is Henriëtte die op 4 februari 1940 wordt geboren. Haar ouders maakten toen al filmpjes van hun kinderen in en om hun huis in Buitenzorg, het latere Bogor.

Japanse bezetting

Aan het vredige leven van het jonge gezin komt abrupt een einde als Japanse troepen in het voorjaar van 1942 Nederlands-Indië bezetten. Zoals alle Nederlandse mannen wordt ook Henriëtte’s vader door de Japanners opgepakt en naar een krijgsgevangenenkamp afgevoerd. Moeder en haar drie kinderen worden door de Japanners per goederentrein naar Bandoeng gebracht.

Kamp Karëes

Ze komen terecht in Kamp Karëes in een woonwijk in Bandoeng, die door de Japanners van de buitenwereld is gescheiden met een omheining van prikkeldraad en bamboematten. Per huis, waar normaal een gezin met 2 kinderen woonde, moeten nu -dicht op elkaar gepakt- tientallen vrouwen en kinderen leven. Hun situatie verslechtert snel. Er is een tekort aan voedsel en er breken besmettelijke ziekten uit (foto rechts: moeder met 3 kinderen. Midden Henriëtte).

 

Kamp Kampong Makassar

Dan wordt Kamp Karëes plotseling ontruimd door de Japanners. De vrouwen en kinderen worden in de zinderende hitte te voet in lange colonnes afgevoerd naar het station. Daar worden ze in goederentreinen geladen. Ze komen eerst terecht in een kamp op een rubberplantage, en later in een kamp bij Batavia, Kampong Makassar geheten. Van het interneringskamp Kampong Makassar zijn vlak na de Japanse capitulatie foto's en filmbeelden gemaakt. We zien barakken met prikkeldraad en vrouwen met kinderen. Op een van de beelden is de moeder van Henriëtte te zien, die een vuurtje aanwappert om te koken (foto rechts). 

Repatriëring naar Nederland

Drie maanden na de Japanse capitulatie vertrekken de eerste repatrianten per schip naar Nederland. Henriëtte, haar moeder en 2 zusjes gaan eerst naar Singapore, waar ze herenigd worden met hun vader. Daarvandaan vertrekken ze per boot met de Nieuw Amsterdam (foto rechts) naar Europa.

Mazelen epidemie

Tijdens de reis breekt op het schip de mazelen uit. Honderden kinderen worden ziek, een aantal sterft aan boord. Op weg naar Nederland stierven aan boord naar benadering 104 passagiers. Henriëtte en haar 2 zusjes kregen ook mazelen. Zij overleefden het. Eenmaal thuis in Nederland horen ze, dat Betteke -Henriëttes beste vriendin uit Indië- het niet overleefd heeft...

Monument mazelenkinderen

Henriëtte van Raalte-Geel heeft het initiatief genomen om, ter nagedachtenis van de kinderen die aan de mazelen stierven bij en na de repatriëring uit Indië, een monument op te richten. "Het is een vergeten groep jonge oorlogslachtoffers, waar nauwelijks aandacht voor is. In de archieven is er heel weinig over terug te vinden. Ik was zelf met mijn ouders en zusjes als 5 -jarige repatriant aan boord  van de Nieuw Amsterdam en heb daar ook de mazelen gehad. Ik heb het overleefd, maar andere leeftijdgenootjes helaas niet. Ik ben getuige geweest hoe een overleden kind een zeemansgraf kreeg. Met het op te richten monument wil ik ze uit de anonimiteit halen en de erkenning geven die ze verdienen ", aldus Henriëtte van Raalte-Geel. (foto rechts: kinderen aan boord Nieuw Amsterdam). 
Wilt u het initiatief ondersteunen om te komen tot het Mazelen Monument, dan kunt u contact opnemen met de projectleider Michiel Praal via info@oorlogsverhalen.com of 035-7370288


De video met het oorlogsverhaal van Henriëtte van Raalte-Geel is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van het project 'De laatste ooggetuigenissen van (de gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog' van de Stichting Oorlogsverhalen.
 


 

Terug naar het overzicht
Tags
Nederlands-Indië Jappenkampen Repatrianten uit Indië
Heb je een oorlogs verhaal dat je wilt delen?
Iedereen kan zijn of haar oorlogsverhaal hier plaatsen.
Stuur een verhaal op

Copyright

Video

  • Stichting Oorlogsverhalen
  • Camera, regie en montage: Michiel Praal

Tekst

  • Stichting Oorlogsverhalen