Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Marine in oorlog

Marine in oorlog

Marine De Zeven ProvinciĆ«nTijdens de Tweede Wereldoorlog zetten eenheden van de marine de strijd tegen Duitsland en Japan voort in geallieerd verband. Nederlandse eenheden werden gecoördineerd vanuit het (opnieuw verzelfstandigde) Ministerie van Marine in Londen en de hoofdkwartieren op Ceylon en in Australië.

Wereldwijd

Wereldwijd werden Nederlandse eenheden ingezet voor troepentransport, konvooien en acties op vijandelijke doelen. Er werden zware verliezen geleden, vooral bij de verdediging van Nederlands-Indië. Na de Slag in de Javazee op 27 en 28 februari 1942, toen de Combined Striking Force onder bevel van schout-bij-nacht Karel Doorman werd verslagen, was een grote rol van de Nederlandse marine niet meer mogelijk. Individueel bleven schepen, zoals de kruiser Tromp en meerdere onderzeeboten, in het Verre Oosten successen boeken.
Verder zijn onderzeeboten ingezet in de Middellandse Zee en werden de kanonneerboten Flores en Soemba ingezet bij de landingen op Sicilië en later bij Normandië.

NAVO

In de jaren 1960 maakte de marine voor het eerst kennis met geleide wapens , waarmee het gevecht op steeds grotere afstand van het eigen scheepsverband gevoerd kon worden. Het duidelijke vijandsbeeld bepaalde de militaire strategie. Uitbreiding en inzet van materieel waren inpasbaar in de NAVO strategie. Vanaf het midden van de jaren 1960 nam de Nederlandse marine deel aan permanente NAVO-smaldelen als de Standing Naval Force Atlantic.

Documentaire

Over de inzet van de Nederlandse Marine na de Tweede Wereldoorlog is een documentaire gemaakt, die op TV is uitgezonden door de EO.
De film is hier >> te zien.

Moderne fregatten

Een van de vier moderne Nederlandse fregatten is Zr. Ms. De Zeven Provinciën.
In 2006 tijdens uitvoering van Task Force 150, het maritieme onderdeel van Operatie Enduring Freedom, hielp De Zeven Provinciën in de Golf van Aden  het brandende containerschip de Hyundai Fortune.

Inzet Zeven Provinciën

Op 26 maart 2009 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de inzet van het fregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën tegen de piraterij voor de kust van Somalië na aanhoudende kapingen van Europese tankers. Het schip was in de buurt vanwege een NAVO-oefening in de regio. Op 30 maart 2009 heeft het fregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën piraten tot stoppen gedwongen De piraten vielen een bevoorradingsschip van de Duitse marine aan.

Bron tekst: Wikipedia
Foto: Ministerie van Defensie

Overzicht buitenlandse inzet Nederlandse krijgsmacht

De Stichting Oorlogsverhalen heeft een overzicht gemaakt van de in totaal 120 keer dat Nederlandse strijdkrachten sinds 1947 in het buitenland zijn ingezet. 
Dit overzicht kunt u hier >> downloaden