Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Je bent jong èn... > Oorlog in de klas

Oorlog in de klas

  • Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en aan gewapende conflicten daarna waar Nederlanders bij betrokken waren, levend te houden, is kennis en onderwijs over oorlog belangrijk. In de hoop dat elke nieuwe generatie leert wat de enorme gevolgen van oorlog kunnen zijn, en hoe oorlog te voorkomen is. En om te beseffen dat vrede en veilgheid geen vanzelfsprekendheden zijn.
     
  • De oorlogsverhalen op deze website en de video’s kunnen door leerlingen en studenten kostenloos gebruikt worden voor werkstukken en voordrachten. Ze hoeven alleen de bron te vermelden. 

Gastles in de klas

  • Met de informatie op deze website over specifieke oorlogsverhalen en het vertonen van de bijbehorende video, kunnen leerkrachten zelf een les samenstellen over de oorlog en de gevolgen daarvan.
     
  • Het is ook mogelijk om de ooggetuigen die aan het woord komen in onze video’s en andere beschreven oorlogsverhalen uit te nodigen voor een gastles in de klas.
     
  • Het onderwijsprogramma  Na de Oorlog (onderdeel van Stichting Gastsprekers Oorlogen), waarmee wij een partnership hebben, leidt de gastsprekers op en verzorgt de gastlessen voor onderwijsinstelligen.
     
  • Het persoonlijke oorlogsverhaal duurt ongeveer 25 minuten. Het nagesprek in de klas duurt ongeveer 30 minuten, maar kan ook langer duren wanneer een een dialoog met de leerlingen over vooroordelen, racisme en antisemitisme is gewenst.
     
  • De gastles is geschikt voor het basisonderwijs (groep 7 en 8), voortgezet onderwijs, mbo, hbo, universiteiten en themabijeenkomsten.
     
  • Via deze gastlessen met een persoonlijk oorlogsverhaal wordt het grotere verband en de achterliggende informatie van oorlogshandelingen en de gevolgen daarvan ook in deze tijd inzichtelijk en voelbaar. Zo komen beelden en jaartallen tot leven en worden ook hedendaagse gewapende conflicten en dreigingen in de klas bespreekbaar en in hun context geplaatst.