Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Indië Vlog

Indië Vlog

Michiel Eduard is in Indonesië een popster en DJ. Hij heeft er honderduizenden fans. Hij treedt er regelmatig op en is een graag geziene gast in radio en tv-programma's. Michiel heeft Indische roots. Zijn overgroot-oma was een Javaanse, die als slavin naar Sumatra werd gedeporteerd. Zijn Indische oma heeft de Jappenkampen en de bersiap meegemaakt. Michiel heeft nog altijd familie in Indonesië die hij, als het even kan, bezoekt als hij in de buurt is. Voor oorlogsverhalen.com vlogt hij over zijn zoektocht naar Indische oorlogsverhalen.

NIEUW:

 'BIRMA SPOORWEG'

(Thailand)

Michiel Eduard bezoekt in deze Indië-Vlog de Birmaspoorweg in Thailand.
​​​​​​Tijdens de aanleg van de spoorlijn stierven per dag gemiddeld 75 gevangen arbeiders. In totaal heeft de aanleg van de de Birmaspoorweg in de jaren 1942-43 aan 99.044 gevangenen het leven gekost. Onder hen 2782 Nederlanders. Velen waren gevangen genomen KNIL-militairen en Nederlanders uit toenmalig Nederlands-Indië. De doden, die aanvankelijk langs de spoorweg werden begraven, zijn later (her)begraven op drie erevelden: Chungkai en Kanchanaburi in Thailand en Thanbyuzayat in Birma. In deze vlog bezoekt Michiel Eduard ook het ereveld Kanchanaburi, waar hij bloemen legt op twee Nederlandse graven. Een daarvan is van soldaat Jan Donkersloot. Hij is waarschijnlijk familie van Michiel Eduard wiens achternaam ook Donkersloot is. 


EN VERDER:

JAPPENKAMP BIREUËN'
Atjeh (Noord-Sumatra)

Jappenkamp Bireuën was gelegen aan de noordkust van Atjeh op Noord-Sumatra. Nu is het een Indonesische gevangenis. In de periode 13 maart tot 5 juni 1942 was dit een Japans burgerkamp. Het was een verzamelkamp voor geïnterneerde Nederlands-Indische burgermannen afkomstig uit de noordkust van Atjeh en uit Takengon. Tot begin april '42 zijn er ook vrouwen en kinderen opgesloten.Een tante van Michiel Eduard was een van hen. 73 jaar later bezoeken ze samen de locatie waar ze als vijfjarig kind gevangen zat.


 'DE DAMPIT AFFAIRE - IN MEMORIAM PIETER JEEKEL'
Malang (Java)

Een groep jonge Indo's werd ten tijde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië wegens sabotageacties eind 1944 door de Kempetai (Japanse SS) gearresteerd, en in Malang verhoord en gemarteld, waarbij 7 jongeren omkwamen. Een Japanse krijgsraad veroordeelde nog eens 14 jongens tot de doodstraf. Ze werden de volgende dag onthoofd in Poedjon. Michiel Eduard vertelt ter plekke het verhaal van de Dampit-moorden en strooit  bloemen op het verzamelgraf op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Surabaya.


'JONGENSKAMP BANGKONG'
Semarang (Java)

Een oom van Michiel Eduard is, toen hij een jongen van 15 jaar was, tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1942-1945) gevangen gezet in het Japanse concentratiekamp Bangkong in Semarang. Het werd eerst bevolkt door gevangen genomen Nederlandse- en Indovrouwen. Die werden gedeporteerd, waarna er jongens en oudere mannen werden opgesloten. Michiel's oom is langdurig gemarteld door de Kempetai (Japanse militaire politie vergelijkbaar met de Gestapo) en vervolgens 12 uur aan zijn armen achter zijn rug opgehangen als bestraffing voor een ontsnappingspoging.
Een maand later ontsnapte Michiel's oom opnieuw en hield dat 2 maanden vol. Toen werd hij opnieuw gepakt. Hij had lichamelijk geen weerstand meer omdat hij ondervoed was en aan dysenterie leed. Hij kwam opnieuw in Bangkong terecht, waar hij door de Japanners in elkaar geslagen werd en in 'de pit' gegooid. Dat was een 3 meter diepe afval-schacht. Ook dit overleefde hij.
Michiel Eduard bezoekt ruim 70 jaar later het gerestaureerde klooster Bankong en maakte er een filmische sfeer-impressie.