Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Landen > Oorlogsverhalen uit Mali

Mali

De Malinese burgeroorlog begon op 16 januari 2012. In het noorden van het West-Afrikaanse land Malli woedt sindsdien een burgeroorlog waarbij verschillende islamitische en nationalistische groeperingen het regeringsleger en elkaar bestrijden.

Militaire interventie

Sinds 11 januari 2013 vindt er een internationale militaire interventie plaats onder leiding van Frankrijk ter ondersteuning van de Malinese regering. De Europese Unie startte ook een missie in Mali (EUTM Mali), die verantwoordelijk is voor de training en de hervorming van het Malinese leger, waaraan ook Nederlandse militairen deelnamen.

Nederlandse doden

Tijdens een mortier-oefening op 6 juli 2016 ontplofte een -naar later bleek- onveilige granaat in de afvuurbuis. Dit kostte 2 Nederlandse militairen het leven: de 29-jarige Henry Hoving en de 24-jarige Kevin Roggeveld. Een derde militair raakte zwaargewond. Het ongeluk met een draagbare 60 mm-mortier gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. De omgekomen militairen zaten bij het 13e Infanterie Bataljon van de Luchtmobiele Brigade.

Conclusie Onderzoeksraad

“Defensie is tijdens de missie in Mali ernstig tekort geschoten in de zorg voor de veiligheid van uitgezonden Nederlandse militairen. Dit betrof zowel de veiligheid van de mortiergranaten als goede militaire gezondheidszorg”.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid op basis van het rapport ‘Mortierongeval Mali’ naar aanleiding het ongeval op 6 juli 2016 waarbij twee militairen omkwamen en een derde militair ernstig gewond raakte. De Raad stelt dat het belang van munitieveiligheid en goede medische voorzieningen ondergeschikt is geraakt aan de voortgang van de missie in Mali.

Tekst: Pia Media