Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > 2024: vrijheid is vrij van vrees

2024: vrijheid is vrij van vrees

2024: vrijheid is vrij van vrees

'Vrijheid is vrij van vrees' is voor 2024 het motto van de Stichting Oorlogsverhalen. Deze zin is ontleed aan een toespraak van de Amerikaanse president Roosevelt in 1941. Ook anno-nu zeer actueel met de voortgaande 'Rusland-Oekraine Oorlog' en de '7 oktober Oorlog Gaza-Israël'.

Four Freedoms toespraak

In de 'State of the Union' van 6 januari 1941 hield de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in het Congres zijn beroemde Four Freedoms toespraak (zie video rechts).
Deze hield in dat er in oorlog vier vrijheden op het spel staan, die voor iedereen en overal ter wereld gelden:
* vrijheid van meningsuiting,
* vrijheid van godsdienst,
* vrijwaring van gebrek en
* vrijwaring van vrees (angst).

Atlantic Charter

Op 9 en 10 augustus 1941 ontmoette president Roosevelt de Britse premier Winston Churchill aan boord van het Amerikaanse oorlogsschip USS Augusta in Placentia Bay aan de kust van Newfoundland (Op foto rechts onder: Roosevelt (l) en Churchill (rop de USS Augusta). 
Daar stelden zij de Atlantic Charter op, een verklaring met de Four Freedoms (vier vrijheden) als grondslag. Dit vormde later ook de basis voor de oprichting van de Verenigde Naties in 1942.
Inmiddels was Amerika ook bij de Tweede Oorlog betrokken geraakt door de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour, die plaatsvond op 7 december 1941. 
Vanaf 1942 besloot Roosevelt om de geallieerden in Europa niet alleen financieel en met wapens en voedsel te steunen, maar ook Amerikaanse troepen naar Europa en Azië te sturen. Dit leidde uiteindelijk tot de capitulatie van nazi-Duitsland op 7 mei 1945, en de overgave van Japan op 2 september 1945.
Franklin Roosevelt zou dit zelf niet meer meemaken. Hij overleed op 12 april 1945 op 63 jarige leeftijd. Hij was van 1933 tot 1945 de 32e president van de Verenigde Staten van Amerika.