Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > Indië Herdenking Tweede Kamer 2023: toespraak R...

Indië Herdenking Tweede Kamer 2023: toespraak Ronald Poetiray

Indië Herdenking Tweede Kamer 2023: toespraak Ronald Poetiray

Op 14 augustus 2023 is in de hal bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal de jaarlijks Indië Herdenking gehouden ter gelegenheid van de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945. Officier der Mariniers b.d. Ronald Poetiray (foto rechts) -die ook bestuurslid is van de Stichting Oorlogsverhalen- was een van de sprekers.

Einde Tweede Wereldoorlog

Ook in Nederlands-Indië was op 15 augustus 1945 formeel de Tweede Wereldoorlog beëindigd. Maar hierna brak er de bersiap uit: een periode van strijd en moordpartijen door groepen Indonesische jongeren, die de onafhankelijkheid van Indonesië eisten. De bersiap kostte naar schatting 30.000 Nederlanders, Indische-Nederlanders, Molukkers en Chinezen het leven, en bezorgde overlevenden blijvende trauma's. Ronald Poetiray, die na de Tweede Wereldoorlog is geboren, heeft 42 jaar van zijn leven gediend als marinier en werd bij vele brandhaarden in de wereld in opdracht van de Nederlandse regering als militair ingezet. Zo weet hij van zeer dichtbij wat oorlog betekent en wat de gevolgen van oorlog kunnen zijn.

Ouders

In zijn toespraak (klik op de foto rechts) bij de Indië Herdenking in de Tweede Kamer vertelt Poetiray het verhaal van zijn inmiddels overleden ouders tijdens de Japanse bezetting, de daarop volgende bersiap en hun gedwongen repatriering naar Nederland, waar ze in 10 opvangkampen verspreid over ons land werden ondergebracht.
In 1953-1954 wordt Ronald's vader, die ook marinier was, voor anderhalf jaar uitgezonden naar Nederlands-Nieuw Guinea om daar tegenstand te bieden aan de infiltraties van het Indonesische leger. "Mijn moeder, die in Nederland achterbleef met toen vijf kinderen, heeft het in die periode niet makkelijk gehad", aldus haar zoon Ronald Poetiray: " Ze werd hier vaak met de nek aangekeken". 
Uiteindelijk zou het gezin Poetiray uit vader, moeder en 10 kinderen bestaan. Ronald was nummer 8. Hij werd in 1960 geboren op Aruba, waar ze toen woonden.

Meer informatie over de familie Poetiray is hier >> te vinden