Oorlogsverhalen van Indische en Molukse Nederlanders in Groningse Martinikerk
De pop-up expositie met audiotour van de beeldend kunstenaar Egbert Pikkemaat met oorlogsverhalen van Indische- en Molukse Groningers zal op 15 augustus 2024, de dag van de Indië-herdenking, te zien zijn in de Groningse Martinikerk.
Herdenking
'De herdenking is op het Martinikerkhof op donderdag 15 augustus 2024 vanaf 17:30 uur. Daarbij worden de slachtoffers herdacht, die zijn omgekomen tijdens de Japanse bezetting. En er wordt aandacht gegeven aan het gevoel van alle slachtoffers, die hebben geleden door geweld, onderdrukking en gedwongen arbeid. De herdenking zal ongeveer een uur duren. Er zijn 3 sprekers, een minuut stilte en een kranslegging. Burgemeester Koen Schuiling houdt een toespraak', aldus de Gemeente Groningen.
Indische roots
Beeldend kunstenaar Egbert Pikkemaat (foto rechts) is tot deze tentoonstelling gekomen vanwege de Indische roots van een deel van zijn familie. Egbert vertelt:
"Het gezin waarin mijn moeder werd geboren woonde in Nederlands-Indië. Hun families woonden ver weg in het moederland. Dan breekt de WO II uit en men hoort meerdere jaren niets meer van elkaar. Mijn oma zit tijdens de oorlog opgesloten in verschillende Japanse interneringskampen, verliest daar haar autistische dochtertje Alda en haar naar Japan gedeporteerde man Wim, terwijl haar zoons in aparte mannenkampen zijn opgesloten."
Meer informatie
Meer informatie en persoonlijke verhalen van Indische- en Molukse Groningers is te vinden op een speciale thema-pagina van de Stichting Oorlogsverhalen, die het expositieproject van Egbert Pikkemaat heeft ondersteund.
De thema-pagina is hier >> te vinden.