Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > Pia van der Molen ontdekt luik in de woning waa...

Pia van der Molen ontdekt luik in de woning waarin haar vader in 1944/45 ontsnapte aan een razzia van de Duitse bezetter

Pia van der Molen ontdekt luik in de woning waarin haar vader in 1944/45 ontsnapte aan een razzia van de Duitse bezetter

Na 74 jaar ontdekt Pia van der Molen -bestuurslid van de Stichting Oorlogsverhalen- het  luik in de woning waar haar vader in 1944/45 ontsnapte aan een razzia van de Duitse bezetter.
Pia van der Molen (1940) woonde met haar vader, moeder en jongere broertje op de Haardstedelaan 22 in Huizen. Eind 1944 begin 1945 was de grootvader van Pia getipt, dat de Duitsers Pia's vader -Pieter van der Molen, die in het verzet zat- zochten en er een razzia op komst was.

Luik

Vlak voor de razzia was de toen 4-jarige Pia door haar moeder in een stoel op het luik gezet, dat toegang gaf tot de ruimte onder de vloer waar haar vader verborgen zat. De Duitsers zochten hem, maar wisten niet waar hij was. De Duitsers schoten in de vloer. Pia en haar vader werden niet geraakt. En de Duitsers vonden hem niet.

Na de oorlog

Vlak na het einde van de Tweede Wereloorlog verhuisde het gezin Van der Molen naar een andere woning in Huizen. Pia's ouders zijn inmiddels overleden.
Maar zij heeft zich altijd afgevraagd of het luik in de woning van destijds, waarin haar vader aan de Duitse bezetter ontsnapte, er nog was.

Verbouwing

74 jaar later wordt de woning aan de Haardstedelaan verbouwd door de nieuwe 25-jarige eigenaar Paco Bleeker. Pia vraagt hem of ze na al die jaren binnen mocht kijken om de plek te zoeken waar haar vader, moeder en zijzelf als kind de Duitse razzia destijds overleefde. De nieuwe eigenaar, die de Tweede Wereldoorlog alleen uit de schoolboeken kent, vraagt Pia direct binnen. Samen vinden ze het luik dat 74 jaar geleden een cruciale rol speelde in het overleven van het gezin Van der Molen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Van het oorlogsverhaal van Pia van der Molen en de ontdekking van het ontsnappingsluik is een video gemaakt die hier >> te zien is.