Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > Schilderij met Holocaust overlevende na 80 jaar...

Schilderij met Holocaust overlevende na 80 jaar gevonden op een zolder

Schilderij met Holocaust overlevende na 80 jaar gevonden op een zolder

Het gevonden schilderij is een portret van Helga Cohen (foto rechts). Ze was de enige overlevende van het 7-koppige gezin Cohen, dat ondergedoken zat bij de familie Biemold in Yde bij Groningen.

Onderduik van 6 weken

De familie Biemold -die in een afgelegen boerderij woonde- bood direct onderdak aan het Joodse gezin Cohen toen ze op de vlucht waren voor de razzia's in de stad Groningen, waar ze woonden.
De onderduik heeft slechts 6 weken geduurd. Na verraad door een buurtbewoonster zijn de Cohen's door Duitse soldaten opgepakt en op transport gesteld naar verschillende concentratiekampen. Alleen Helga heeft weten te ontkomen toen de Duitsers bij het gezin Biemold voor de deur stonden.
Opa Biemold werd ook opgepakt. Hij werd opgesloten en verhoord in het beruchte Scholtenhuis in Groningen, waar de SS-huisde. Opa Biemold heeft daarna in twee concentratiekampen gezeten en die maar net overleefd.

80 jaar later

Op de zolder van een boerderij in Peize werd 80 jaar later een schilderij gevonden met de afbeelding van Helga Cohen, waarvan niet bekend was dat het bestond. Het blijkt geschilderd te zijn door de Groningse schilder A.T.M. Verdonk. (Foto rechts: het schilderij van Helga Cohen).

Het hele verhaal

Het hele verhaal van de familie Biemold en de bij hen ondergedoken familie Cohen is te lezen door op de oranje button hieronder te klikken.