Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > Video-en tv-special '75 jaar bevrijding' op 4 m...

Video-en tv-special '75 jaar bevrijding' op 4 mei 2020

Video-en tv-special '75 jaar bevrijding' op 4 mei 2020

Vanaf 4 mei 2020 20.30 uur is een uur durende video-special over '75 jaar bevrijding on-line te zien op oorlogsverhalen.com en op televisie bij Omroep ONS (NostalgieNet). De special begint direct na de live-uitzending van de dodenherdenking en de 2 minuten stilte voor de Nederlandse gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Vier verhalen

In de special '75 jaar bevrijding' zijn vier oogetuigenverhalen te zien van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Drie van deze oorlogsverhalen spelen zich af in Nederland en één in voormalig Nederlands-Indië.

  • Het verhaal van Pia van der Molen, die de special ook presenteert, speelt zich af in de gemeente Huizen, waar zij en haar ouders in het laatste oorlogsjaar een razzia overleefden.
  • Jan Bulthuis was een van de verzetsmensen, die op 11 december 1944 een geslaagde overval pleegden op het Huis van Bewaring in Assen om ten dode opgeschreven gevangenen uit de handen van de Duitsers te redden.
  • Rie Scheer-Kooiker is nu 95 jaar en overleefde de hongerwinter in Amsterdam, waar vandaan zij samen met haar moeder te voet een voedseltocht volbracht naar Heiloo vice versa.
  • Paul Huizen is in 1930 geboren in Batavia, de toenmalige hoofdstad van Nederlands-Indië. Tijdens de Japanse bezetting van 1942 tot 1945 overleefde hij een aantal Japanse concentratiekampen, waaronder het Kamp Halmaheira en het Jongenskamp Bangkong in Semarang. Samen met zijn moeder en 3 broers en een zusje overleefde hij de bersiap-periode in Batavia. Pas in 1946 werden ze herenigd met hun vader.

U kunt de Special '75 jaar bevrijding' hier >> zien.