Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Arie Kruijswijk

Arie Kruijswijk

"Mijn naam is Arie Kruijswijk. Ik ben geboren in 1953 dus de 2de wereldoorlog heb ik niet meegemaakt. Vers vanuit hun geheugen echter heb ik wel de verhalen meegekregen van mijn vader Zeegert en zijn broer Henk. Beiden hebben, voor de Arbeitseinsatz, in Duitsland moeten werken. Van mijn vader heb ik veel, meest slechte, ervaringen mondeling meegekregen", aldus Arie.

Oom Henk

Arie Kruijswijk vertelt: "Mijn oom heeft minutieus aantekeningen gemaakt (met potlood) tijdens zijn verblijf daar. Maar ook van de tijd kort ervoor en erna. Na de oorlog heeft hij van deze aantekeningen 3 boekjes gemaakt, aangevuld met foto’s en tekeningen. Ook handgeschreven en met liefde ingebonden. Geschreven in een heldere stijl, en dus zeer leesbaar, getuigen deze boekjes van een periode die we niet mogen vergeten. Tevens geven ze een duidelijke indruk van hoe het leven in ballingschap reilde en zeilde. Ik heb er o.a. uit geleerd dat er, ook tijdens de oorlog, “goede” en “slechte” Duitsers waren en dat niet iedereen met oogkleppen op achter Hitler aanliep. Dat de tijdgeest de meeste Duitsers daar toe dwong was echter niet anders. Zo gaat dat ook vandaag de dag nog in totalitaire dictatoriale landen. “ l ‘Histoire se répète”
Arie vervolgt: "Ik hoop oprecht dat u van deze verhalen zult genieten en dat u met andere ogen op deze ongetwijfeld rot tijd zult kunnen terugzien.Het vermogen tot relativeren is immers een groot goed en ons niet voor niets gegeven.
Al was het maar als hommage aan mijn vader Zeegert en mijn oom Henk (R.I.P)".

Dagboeken Hendrik Kruijswijk

Hendrik Kruijswijk (geb. 19-7-1921, overl. 4-9-2013 in 's-Gravenzande) is van 1943 tot 1945 te werk gesteld geweest in Duitsland. Tijdens zijn verblijf heeft hij aantekeningen gemaakt, die hij kort na de oorlog heeft uitgewerkt tot drie dagboekjes, die in particulier bezit zijn.Ze zijn hieronder te downloaden:

Terug naar het overzicht