Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Fred Ernst

Fred Ernst

Fred Ernst [57] was in 1981-1982 op missie met Dutchbat UNIFIL in Libanon.

 

 

 

 

 


“Wij zaten in een bufferzone en probeerden Israëlische en Palestijnse strijders uit elkaar te houden. Ik stuurde jongens op verkenning, maakte roosters en controleerde of alles goed ging. Een spannende tijd. Het tekent je wel voor de rest van je leven.

Mooiste tijd van mijn leven

Maar mijn tijd bij Defensie was tegelijkertijd de mooiste tijd van mijn leven.”
Fred Ernst lijdt aan een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS): “In 2010 liep ik vast. Daarvoor dacht ik dat ik niets mankeerde, maar eenmaal in therapie kreeg ik inzicht in hoe mensen normaal reageren op situaties. Dat bleek heel anders te zijn dan ik deed.

Missie Libanon

De missie in Libanon werd door de buitenwacht vaak bestempeld als een vakantiemissie. Echt gevochten hebben de militairen ook niet. “Maar we zaten tussen de vechtende partijen. De kogels vlogen dagelijks over ons heen.” Ernst is nog steeds in therapie om de gevolgen van de missie te verwerken en heeft nog steeds moeite te reageren op plotselinge geluiden. “Maar ondanks alles is de tijd in Libanon toch de mooiste tijd van mijn leven. De kameraadschap van toen heb ik daarna niet meer ervaren. Dat hoor je van veel veteranen.”

Lees hier zijn verhaal dat gepubliceerd is op de website van het Veteranen Instituut
Lees hier zijn verhaal dat gepubliceerd is op de website Sa!

Terug naar het overzicht