Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Concentratiekamp Buchenwald

Concentratiekamp Buchenwald

Buchenwald was een concentratiekamp in nazi-Duitsland dat in opdracht van SS-leider Heinrich Himmler werd opgericht. In totaal zaten er 240.000 gevangenen in het Buchenwald. Daarvan kwamen er 56.545 om het leven, waaronder 11.000 Joden.

Berucht

Op de Ettersberg, een met bossen begroeide heuvel acht kilometer ten noorden van de stad Weimar, werd in 1937 door de nazi"s het concentratiekamp Buchenwald opgericht. Het werd al snel een van de grootste concentratiekampen van het Derde Rijk. 
Het kamp was al snel berucht: van de naar schatting 240.000 mensen die in het kamp gevangen zaten, zouden er op grond van de nazi-archieven 34.000 gestorven zijn. Maar tegenwoordig schat men het sterftecijfer veel hoger, namelijk op 50.000. 

Nederlanders

Nadat Nederland in mei 1940 door Duitsland was bezet, werden er al snel ook Nederlanders naar Buchenwald getransporteerd: het gaat naar schatting om 3300 mensen. Het betrof onder andere gijzelaars, joden, verzetsmensen, Jehova"s Getuigen en werkweigeraars. Hoe het hen in Buchenwald is vergaan, is lang niet altijd meer te achterhalen. Zeker is wel dat er 497 Nederlanders in Buchenwald zijn omgekomen en dat toen het kamp werd bevrijd zich daar nog 384 Nederlanders bevonden. 

Interviews

In de periode 2000-2003 zijn er 37 Nederlandse overlevenden van het kamp geïnterviewd door Historica Kirsten Snijders en cineast Emiel Bakker. De interviews zijn te vinden in de archieven van het NIOD.
Emiel Bakker stelde uit het interview-materiaal ook een documentaire samen, die de titel kreeg 'Vooral niet Opvallen-Nederlanders in Buchenwald'. De documentaire is tijdens het 21e International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in première gegaan en op televisie uitgezonden en ook te zien op de website van de Stichting Oorlogsverhalen.

Bron tekst: NIOD


HIERONDER: VERHALEN OVER BUCHENWALD