Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Concentratiekamp Ebensee

Concentratiekamp Ebensee

Bevrijde gevangene Ebensee 1945Concentratiekamp Ebensee was een nevenvestiging (Außenlager) van concentratiekamp Mauthausen. Het kamp stond in de gemeente Ebensee in Oostenrijk. Het kamp werd gebouwd op bevel van Hitler, nadat in de nacht van 17 en 18 augustus 1943 de geallieerden de fabrieken voor de V-2 raketten hadden gebombardeerd. Hitler wilde dat de productie voortaan ondergronds zou verlopen en gaf zijn Reichsminister für Rüstung und Kriegsproduktion de opdracht hiervoor te zorgen.
Op 8 november 1943 werd begonnen met de bouw van tunnels, barakken voor de gevangenen en barakken die zouden dienen als werkplaats. Om de werkelijke activiteiten te verhullen werd gedaan alsof het ging om cement- en kalksteenfabrieken.

Zware omstandigheden

De gevangenen moesten onder zware omstandigheden werken. De fabriek reikte tot zo'n 250 meter in de berg. In de fabriek zouden tot aan de bevrijding raketten, motoren en smeerolie geproduceerd worden. De levensomstandigheden in Ebensee waren erg slecht. In de winter, wanneer er een dik pak sneeuw lag en de temperatuur onder het vriespunt lag, moesten de gevangenen blootsvoets hun werk voortzetten. Ze moesten 10 tot 12 uur werken op een dag, zeven dagen per week. De baas in het kamp was de SS-officier Otto Riemer, een sadist en alcoholist. Otto Riemer martelde en doodde gevangenen wanneer hij maar wilde.

Aantallen

Begin mei 1945 werkten er in Ebensee nog 18.437 gevangenen. Van november 1943 tot mei 1945 stierven er in Ebensee 8.745 gevangenen

Bevrijding

Op 6 mei 1945 werd het kamp door de derde Amerikaanse pantserdivisie onder commando van generaal Patton bevrijd. Er werd snel hulp geboden door zowel het leger als de plaatselijke kerk zodat er nog mensen van de dood gered konden worden. Maar velen redden het niet en stierven toch nog aan ziekten en ondervoeding in de dagen en weken na de bevrijding. Een van hen was de Nederlandse tekenaar Leo Kok. Hij stierf 5 dagen na zijn bevrijding.

Originele beelden bevrijding Kamp Ebensee

De Amerikaans bevrijders van Ebensee hebben foto's gemaakt van de bevrijding van dit concentratiekamp. Ze zijn hiernaast te bekijken in een video-reportage.

Bron tekst: Wikipedia/Pia Media
Foto's: stills Pia Media


HIERONDER: VERHALEN OVER EBENSEE