Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Concentratiekamp Mauthausen

Concentratiekamp Mauthausen

Mauthausen in de winter © foto Pia MediaHet concentratiekamp Mauthausen (Oostenrijk) werd in augustus 1938, vijf maanden na de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland, opgezet met als doel een mannenkamp in het Oostenrijkse gebied te realiseren en gevangeniscapaciteit te hebben voor de geplande oorlog. Het gebied rond Mauthausen was vooral geschikt vanwege de aanwezigheid van graniet, zodat de gevangenen tewerkgesteld konden worden in de plaatselijke steengroeve.
Zoals bij de meeste concentratiekampen van de nazi's waren de verblijfs- en arbeidsomstandigheden voor de gevangenen zeer slecht. Mishandeling, straf, ziekte en honger waren elke dag aan de orde. Gevangenen werden doodgeslagen, opgehangen, of doodgeschoten.

Graniet groeve

Er was een trap van 186 treden naar de diepte van de granietgroeve, waar menigeen het leven liet. Zieke gevangenen liet men bevriezen, verhongeren of werden gedood met fenolinjecties of gifgas. Bekende beulen waren onder anderen 'das blonde Fräulein' en 'Hans de doder'.

Gaskamer

Mauthausen had behalve galgen ook een gaskamer in een keldervertrek schuin onder het kampbordeel. In dezelfde ruimte bevonden zich twee verbrandingsovens. Voordat de lichamen van de gevangenen werden verbrand, werden zij op de onderzoekstafel, vlak bij de gaskamers en de ovens, door een arts ontdaan van kostbare protheses als gouden tanden

95.000 doden
Naar Mauthausen werden volgens de officiële documentatie 197.464 personen gedeporteerd. In het kamp en de diverse buitenkampen kwamen zeker 95.000 mensen om het leven.

Bron tekst: Wikipedia
Foto: Pia Media


HIERONDER: VERHALEN OVER MAUTHAUSEN