Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Stolpersteine

Stolpersteine

Stolpersteine (ook bekend als struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Demnig brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

De stenen

Op de stenen is in een messing plaatje gezet waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. De kleine stenen (10 x 10 cm) werden lange tijd allen door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Tegenwoordig laat hij zich  door de bevriende beeldhouwer Michael Friedrichs-Friedländer ondersteunen. Incidenteel worden de stenen geplaatst door gemeentelijke stratenmakers. 

Eerste steen

Op 16 december 1992, de vijftigste verjaardag van het bevel van Heinrich Himmler tot deportatie van duizend Roma en Sinti, plaatste Demnig voor het stadhuis van zijn woonplaats Keulen een steen met daarop een messing plaatje met de eerste regels van dit bevel. Op 4 januari 1995 plaatste hij in Keulen de eerste Stolpersteine, toen nog zonder toestemming van de autoriteiten. In mei 1996 plaatste hij, eveneens zonder toestemming, 51 Stolpersteine in de Oranienstraße in Berlin-Kreuzberg.

65.000 stenen

Begin 2018 had hij al 65.000 Stolpersteine geplaatst in 1300 gemeenten en steden in 22 landen.
Sinds januari 2015 wordt het project georganiseerd door de stichting Spuren–Gunter Demnig. Deze zal het project voortzetten als Gunter Demnig daartoe zelf niet meer in staat is.

Nederland

In Nederland zijn en worden in een groot aantal gemeenten Stolpersteine geplaatst. In welke gemeenten er stenen liggen of nog geplaats worden, is te vinden in dit overzicht >> 

Bron en tekst: Wikipedia en Pia Media