Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Slag om de Grebbeberg

Slag om de Grebbeberg

Karel Migchelbrink bij het oorlogsgraf van zijn gesneuvelde broer GerardDe Slag om de Grebbeberg van 11 mei - 13 mei 1940 is een episode tijdens de Duitse inval in Nederland, die werd gekenmerkt door hevige gevechten. Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken. Deze werd drie dagen lang tegengehouden door eenheden van het IIe Legerkorps - met name het 8e en 19e regiment infanterie- terwijl het Nederlandse leger reserves liet aanrukken.

Tegenaanval

Op 13 mei mislukte een belangrijke Nederlandse tegenaanval ten noorden van de berg. Tegelijkertijd werd op de berg zelf de achterste hoofdstelling onder de voet gelopen en brak het moreel van de reserves, continu bestookt door artillerievuur en die dag ook door duikbommenwerpers, waardoor ze naar het westen wegvluchtten. Er werd besloten de hele Grebbelinie te ontruimen, waarmee de Duitser vrij spel kregen en konden doorstoten naar het achterland.

Op de militaire erebegraafplaats op de Grebbeberg, beheert door de Oorlogsgravenstichting, liggen circa 800 in de meidagen gesneuvelde Nederlandse militairen, waarvan er circa 420 stierven bij de slag om de Grebbeberg.

Bron tekst: Wikipedia
Foto: Pia Media