Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Landen > Oorlogsverhalen uit Canada

Canada

Canada sloot zich in de Tweede Wereldoorlog aan bij de geallieerde strijdkrachten die vochten tegen de Duitsers. Het Canadese leger heeft ook een rol gespeeld bij de bevrijding van Europa. Canadese troepen worden ingezet bij de invasie van Sicilië in juli 1943, en de operaties die daarna in Italië volgen.

Op 6 juni 1944 landt de Canadese divisie op het strand Juno. Er werden aanvankelijk hevige verliezen geleden, maar toch weten de Canadezen dieper Frankrijk in te trekken dan de Britten en de Amerikanen tot dan toe is gelukt. Men bereikt Caen en trekt verder zuidwaards richting Falaise, waar men aankomt op 16 augustus 1944. Daar worden Amerikaanse en Canadese troepen herenigd. De legers rukken op naar Le Havre, Boulogne en Calais en begin september wordt Antwerpen bevrijd. In de Tweede Wereldoorlog sneuvelden circa 12.000 Canadese militairen.

Nederland

Als de geallieerde troepen Nederland binnentrekken worden de Canadezen samen met de Britten en Amerikanen als bevrijders hartelijk verwelkomt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Canada werden onder andere gevechtspiloten opgeleid voor het Engelse leger, waaronder ook Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog het vaderland hadden kunnen ontvluchten.

Canada was ook het land waar prinses Juliana en haar kinderen Beatrix, Irene en Margriet, die in Canada is geboren, verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada.

Tekst: Pia Media