Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Johan Sluijter

Johan Sluijter

Het oorlogsverhaal over Johan, roepnaam Jan, Sluijter tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 ver­onge­lukt tijdens zijn piloten op­leiding in Medicine Hat, Canada. Pia Media maakte voor de Oorlogsgravenstichting een video over Jan Sluijter, en reisde daarvoor ondermeer af naar Canada.

Jan Sluijter wilde altijd al piloot worden, maar werd in Nederland afgekeurd voor de pilotenopleiding. Hij vertrok naar Liberia in Afrika waar hij voor een Nederlandse handelsfirma werkte.

Vechten tegen moffen

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak besloot hij daar, zoals hij zelf zei: "tegen de moffen te gaan vechten". Na de nodige omzwervingen wist hij in oorlogstijd Engeland te bereiken. Daar werd hij Nederlands militair.
Hij probeerde opnieuw om opgeleid te worden als vlieger. En dit keer lukt het. Hij werd als piloot in opleiding aangenomen door de RAF, de Engelse Royal Airforce. In Engeland kreeg hij zijn basisopleiding.

Oorlogsvliegtuig Tweede WereldoorlogCanada

Voor de praktijkopleiding ging hij naar de vliegopleiding van de RAF in Canada, waar veel geällieerde piloten zonder gevaar van Duitse aanvallen konden worden opgeleid.

Verongelukt tijdens trainingsvlucht

Vlak voor hij zijn pilotenexamen zou doen, verongelukte Jan Sluijter tijdens een trainingsvlucht op de militaire luchtmachtbasis in Medicin Hat. Daar heeft hij een Nederlands oorlogsgraf gekregen op het Commonwealth ereveld.

Meer informatie over Nederlandse erevelden is te vinden op de website van de Oorlogsgravenstichting

Terug naar het overzicht