Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Engelandvaarders

Engelandvaarders

EngelandvaardersEngelandvaarder is in Nederland de erenaam voor alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten op 15 mei 1940 en vóór de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944 (D-Day), uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland of ander geallieerd gebied bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten om actief aan de strijd tegen de vijand deel te nemen. Engelandvaarders bereikten Engeland niet alleen rechtstreeks varend of door de lucht, maar ook over land, via neutrale landen als Zwitserland, Portugal, Spanje en Zweden.

1700 engelandvaarders

Ruim 1700 Nederlandse mannen en vrouwen zijn in Engeland of ander geallieerd gebied aangekomen. Van hen kwamen 332 bij de landmacht terecht, 118 bij de luchtmacht, 397 bij de marine, 176 bij het KNIL, 164 bij de koopvaardij, 111 werden geheim agent en 129 kwamen bij de Nederlandse overheid in Londen terecht.
Een groot aantal mannen en vrouwen is echter op weg naar Engeland omgekomen of werden gearresteerd. Enkelen werden gefusilleerd, de meesten werden naar een concentratiekamp afgevoerd.

Museum Engelandvaarders

In Noordwijk staat het Museum Engelandvaarders met een tentoonstelling en veel informatie over Engelandvaarders. In een korte video gemaakt door Rodrigo Ferrari-Nunes is een impressie te zien van het museum.

 

Bron tekst: Wikipedia
Foto: still uit video Pia Media