Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Joost Sluis

Joost Sluis

Op 24 juni 1944 stortte een B-25 Mitchell bommenwerper neer in Normandië met vier bemanningsleden. Ze overleefden het niet. Eén van hen was Joost Sluis. Het vliegtuig van Joost Sluis was onderdeel van het RAF-Dutch Squadron 320, dat in totaal uit ongeveer 823 bemanningsleden bestond. Van hen kwam 32% om het leven tijdens krijgshandelingen in de Tweede Wereldoorlog.

De bommenwerper waarop Joost Sluis (foto boven) waarnemer was, werd neergehaald door Duits luchtafweergeschut, nadat ze deelgenomen hadden aan een aanval op installaties nabij het kasteel d’Ansenne. Volgens de Engelse autoriteiten was in het Château d’Ansennes het Tweede Algemene Duitse Hoofdkwartier gevestigd, dat verantwoordelijk was voor de V-1 opstellingen in de regio. Vanaf de Duitse lanceerinrichtingen in Noord-Frankrijk werden V1 raketten afgevuurd naar Londen. Ze eisten het leven van meer dan 8.000 Engelsen.

Aanval op 24 juni 1944

Al op 15 maart 1944 waren luchtopnamen van het kasteel d’Ansenne gemaakt en op 1 mei werd het door de Engelsen op de lijst van potentiële doelen geplaatst. Op 24 juni 1944 werd een luchtaanval op het kasteel en de nabije V-1 installaties gepland. Het uur van vertrek was 20.00 uur. De feitelijke aanval vond plaat om 20:25 uur 
De aanvallende luchtvloot bestond uit elf B-25 Mitchells van het RAF Dutch 320th Squadron (foto rechts) en twaalf B-25 Mitchells van het 226 Squadron. Het 320 Squadron vloog vooraan in de formatie. Op een hoogte van 3.050 meter vond het bombardement plaats, terwijl de zone werd afgeschermd door een Spitfire IX.

De crash

Op de terugweg van de bommenwerpers kwam nabij Tocqueville-sur-Eu de Duitse luchtafweer in actie.  In een wolkeloze blauwe lucht, die gevuld was met kleine zwarte granaatvlokken, explodeerde plotseling één van de grote Duitse FLAKgranaten ter hoogte van de linker motor van de B-25 Mitchell bommenwerper van Luitenant Loohuizen, waarin ook Joost Sluis en nog twee bemanningsleden zaten.
Het geraakte toestel raakte uit balans en moest de formatie verlaten, een spoor van vuur en vlammen achterlatend. Het probeerde nog koers naar het oosten te zetten. Alles ging heel snel. Niemand kon iets doen. Er waren géén parachutes te zien. Enkele tientallen seconden daarna spatte het tweemotorige toestel op de grond uitéén in een enorme explosie. Géén van de vier bemanningsleden zag kans om eruit te springen. Ze moeten op slag de dood hebben gevonden. Dit zijn hun namen:

  • Officier-vlieger der tweede klasse A.J. Loohuizen,
  • Officier-waarnemer der tweede klasse J. Sluis,
  • Sergeant-vliegtuig schutter z/m J.A.M.A. Hielckert,
  • Korporaal-vliegtuigschutter H.J. Keppler.

Het hele verhaal over Joost Sluis is te lezen door op onderstaande oranje button te klikken.


MEER VERHALEN OVER DUTCH RAF SQUADRON 320
Wim Kuijpers vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Engeland tegen de Duitse bezetters van Nederland. Hij kreeg een opleiding als boordschutter op een B 25 bommenwerper van het Dutch RAF Squadron 320 . Hij is tijdens de oorlog neergeschoten in Noord-Frankrijk en kwam om. Pia Media maakte voor de Oorlogsgravenstichting hierover een documentaire, die hiernaast is te zien.
 


 

Terug naar het overzicht