Hogeschool Utrecht-studenten betrekken jongeren bij oorlogsverhalen
Kinderen en jongeren vinden oorlogsverhalen interessant, maar toch is het niet eenvoudig om hen met die verhalen te bereiken, ervaarde het bestuur van Stichting Oorlogsverhalen. Daarom vroeg de stichting studenten Communication and Multimedia Design om manieren te bedenken waarop ze deze doelgroepen kunnen bereiken.
Levenslessen
Opdrachtgever Michiel Praal van de Stichting Oorlogsverhalen: “Het is belangrijk dat jongeren niet alleen feiten over oorlogen leren, maar ook achterliggende verhalen leren kennen. Want door verhalen kunnen ze zich veel beter inleven in de dilemma’s die oorlog met zich meebrengt. Want door verhalen vragen ze zich af: ‘Hoe zou ik dat doen?’ en halen ze levenslessen uit het verloop van de oorlog. Ik zag dat de verhalen ook bij de studenten iets losmaakten.”
Water uit een rotte boom
Zo ontdekte student Frits van Liempt - door het bespreken van de opdracht met zijn familie - dat zijn overgrootvader tijdens de oorlog treinmachinist was. Toen hij een trein naar een concentratiekamp moest rijden, besloot hij onder te duiken. Hij heeft dagenlang in een holle boom gezeten terwijl er Duitsers in de buurt waren, en zoog om te overleven water uit de schors van die rotte, holle boom. “Zo komt de beleving van de oorlog wel heel dichtbij.”
Spelenderwijs
Drie groepen studenten bedachten manieren om kinderen van 9-12, 12-15 en 15-18 jaar te bereiken en werkten hun ideeën uit tot prototypes: Een game waarin de speler de verhaallijn bepaalt door keuzes te maken, in een bus die ingericht is als schuilkelder. Interactieve exposities bij een museum. Een spel waarin korte filmpjes van oorlogsverhalen.com worden afgewisseld met games die met het verhaal te maken hebben – ‘vang de voedselpakketten’: de ideeën zijn interactief en betrekken de jongeren spelenderwijs. Het bestuur van Oorlogsverhalen.com kiest het idee dat het best past bij hun ambities en vraagt voor de realisatie ervan subsidie aan.