Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > Opsporing vermiste Nederlandse Korea-militairen

Opsporing vermiste Nederlandse Korea-militairen

Opsporing vermiste Nederlandse Korea-militairen

De Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) heeft Premier Rutte gevraagd alles in het werk te stellen om de stoffelijke resten van de vijf omgekomen Nederlandse militairen, die tijdens de Korea Oorlog (1950-1953) zijn achtergebleven in Noord-Korea, op te sporen en naar het vrije westen over te brengen.

Aanleiding

De aanleiding van dit verzoek is de toenadering tussen Noord-Korea en Zuid-Korea en de Verenigde Staten van Amerika. Als gevolg hiervan heeft de leider van Noord-Korea in augustus 2018 de stoffelijke resten van 50 vermiste Amerikaanse militairen op de Korean Demilitarized Zone (foto Pia Media) overgedragen aan de Verenigde Staten. Volgens de VOKS zouden zich onder de overgedragen stoffelijke resten ook die van vijf Nederlandse militairen kunnen bevinden, omdat destijds de Nederlanders Amerikaanse uniformen droegen.

Vijf Nederlanders

Het gaat om vijf Nederlanders. Drie zijn er vermist in de strijd, te weten sergeant Cornelis van der Snepscheut en de soldaten Johannes Moonen en Johannes Knaap. Soldaat Franciscus Lamberti werd door de Noord-Koreanen gevangen genomen en is in gevangenschap gestorven.

Het gesneuvelde lichaam van soldaat Tijs Deegmulder (foto) bleef achter op het slagveld bij een aanval op 22 december 1951 op Silver Starr Hill.
Tijs Deegmulder (1928 - 1951) werd geboren in Amsterdam en is gesneuveld in Chiam Ni Korea. Hij is één van de Nederlanders die sneuvelde tijdens de Korea Oorlog en wiens lichaam in Korea achterbleef.

Meer informatie over de Korea Oorlog is hier >> te vinden