Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Nieuws > Regering laat Indië-militairen bungelen

Regering laat Indië-militairen bungelen

Regering laat Indië-militairen bungelen

"De regering laat onze Indië-militairen bungelen en bevestigt daarmee het valse beeld dat ze allen oorlogsmisdadigers zouden zijn. Het is een laffe schande dat het zover is gekomen en dat dit onjuiste beeld voortdurend gevoed wordt", aldus Pia van der Molen in haar toespraak tijdens de Indië-herdenking van de drie noordelijke bataljons op 13 juni j.l. bij de Johannes Post Kazerne in Havelte


Van der Molen sprak namens de oud-militairen van het bataljon 1.1.R.I die van 1946 t0t 1949 dienden in het voormalig Nederlands-Indië om daar op bevel van de toenmalige Nederlandse regering orde, rust en veiligheid te brengen. Wijlen haar vader Pieter van der Molen was een van deze militairen.

Schaduwzijde

"In Indië was een onafhankelijkheidsoorlog gaande aldus Pia van der Molen in haar toespraak. " Maar dat niet alleen. Als gevolg van deze oorlog werden Indische Nederlanders na de capitulatie van de Japanse bezetter belaagd door Indonesische strijdgroepen. Voor veel Indische Nederlanders was er geen bevrijding Ze kwamen terecht in een meedogenloze vervolging met wraak- en zeer gewelddadige moordpartijen van door Soekarno c.s. tot razernij gebrachte jonge opstandelingen. Niets en niemand ontziend werden onschuldige Nederlands-Indische burgers uit hun huizen gesleurd, mishandeld en vermoord. Ook vrouwen en kinderen. Deze schaduwzijde van de onafhankelijkheid van Indonesië is in Nederland vooral verzwegen. Weggemoffeld door opeenvolgende regeringen, parlementariërs en de meeste media".

Meedogenloze bendes

"Dat er toen tijdens de zogenaamde bersiap-periode meedogenloze bendes van zogenaamde vrijheidsstrijders onschuldige Nederlands-Indische burgers systematisch vervolgden, en vermoordden, daaraan wordt nauwelijks bekendheid gegeven. Laat staan dat Nederlandse historici de moeite hebben genomen onderzoek naar deze massamoorden te doen en met betrouwbare cijfers te komen".

16.000 vermisten

"Wij moeten hiervoor te rade gaan bij een Amerikaanse professor. Fredericks is zijn naam. Hij onderzocht het wel en kwam met een onthutsend cijfer: er zijn tijdens de bersiap tussen de 20 en 30.000 Nederlandse burgers, mannen, vrouwen, kinderen op beestachtige wijze vermoord. 16.000 van hen zijn nooit teruggevonden," aldus Van der Molen, die over de vervolging van Nederlandse burgers in Indonesië een tweeedelige tv-serie maakte, die is uitgezonden in 2012 door Omroep MAX.

Toespraak op video

De toespraak van Pia van der Molen is op video opgenomen en is hier >> te zien

<< Terug naar het overzicht