Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Abraham Bollegraf

Abraham Bollegraf

In de video is te zien hoe Abraham's klein­zoon Robert met zijn klein­zoon Joren de plaatsen bezoekt waar Abraham Bollegraf heeft geleefd en is ge­stor­ven. Samen be­zoe­ken zij ook Abraham's graf in Semarang.

Abraham Bollegraf wordt geboren op 23 september 1875 in de Groningse gemeente Winschoten.Als hij 19 jaar is vertrekt hij naar Nederlands-Indië. Daar verdient hij zijn brood als eigenaar van een aantal toko’s (kleine winkels). Hij trouwt, krijgt kinderen en kleinkinderen.

Japanse bezetting

Maar aan het vredige Indische leven onder de tropenzon van de familie Bollegraf komt abrupt een einde als op 1 maart 1942 de Japanners op het eiland Java landen. Op zondag 8 maart 1942 tekent de legercommandant van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), Hein ter Poorte, op het vliegveld Kalidjatti de capitulatie. Het nieuws wordt bekendgemaakt in de laatste vrije radiozender van de Nederlands Indische Radio Omroep, onder de klanken van het Wilhelmus, met de volgende woorden: "Hier Radio Bandoeng. Wij sluiten nu. Vaarwel tot betere tijden. Leve de Koningin”.

Concentratiekamp

Abraham wordt zoals vele Nederlandse landgenoten door de Japanners op transport gesteld. Hij komt terecht in het concentratiekamp Bankgong. Door de slechte leefomstandigheden in het kamp gaat zijn gezondheid snel achteruit. Zijn benen zijn ontstoken en er is een gebrek aan medicijnen. Om in leven te blijven wordt één been uiteindelijk geamputeerd.

Ontmoeting kleinzoon

In het kamp ontmoet Abraham Bollegraf zijn kleinzoon Robert, die zijn invalide grootvader zo goed en zo kwaad als dat in de barre omstandigheden van het concentratiekamp gaat, verzorgt. Een paar weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië wordt Abraham ernstig ziek. Zijn kleinzoon probeert hem nog te redden. Tevergeefs. Abraham Bollegraf sterft op bijna 70 jarige leeftijd.
Hij is uiteindelijk begraven op het Nederlands Ereveld Kalibanteng in Semarang op het eiland Java.

Terug naar het overzicht