Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Jappenkampen

Japanse concentratiekampen

Japanse bewakers concentratiekampTijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië in 1942 door Japan bezet. De interneringskampen, meestal Jappenkampen genoemd, werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om vooral Nederlandse mannen, en vrouwen en kinderen in aparte kampen gevangen te zetten. Er waren ook werkkampen voor Indonesiërs (romoesja's) en kampen voor Indo-Europese jongeren. Er waren Jappenkampen voor militaire krijgsgevangenen en kampen voor burgers.

Slechte behandeling

De gevangenen werden slecht behandeld door de Japanse bewakers. Er was vaak weinig eten beschikbaar en men moest hard werken. Overtreders van de regels konden vaak rekenen op strenge straffen, martelingen en publieke executies.

Dwangarbeiders

Veel mannen (militairen, dienstplichtigen en romoesja's, aangevuld met fysiek 'sterke' burgers) werden ingezet als dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg, de zogenaamde Dodenspoorlijn tussen Non Pladuk in Thailand en Thanbyuzayat in Myanmar (Birma). Of aan de Pakanbaroe-spoorweg tussen Pekanbaru en Muaro op Midden-Sumatra. Ook werden de mannen als dwangarbeider ingezet voor het aanleggen van vliegvelden op Flores, op de Molukken en het werk in mijnen of andere industrieën in Japan.

Bron tekst: Wikipedia
Foto: still uit video Pia Media