Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Johannes Horn

Johannes Horn

In deze video gemaakt door Pia Media voor de Oorlogsgravenstischting is een interview te zien met Henk Horn en een ver­slag van het bezoek van hem en zijn zoon Kees aan het Neder­lands Ere­veld Menteng Pulo in Djakarta.

Johannes Horn leefde met zijn vrouw en twee jonge kinderen in Nederlands-Indië. Hij was sergeant Infanterie bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Hij werd krijgsgevangen gemaakt toen de Japanners in 1942 Nederlands-Indië bezetten. Hij werd per schip op transport gesteld naar Japan.

Ziek in Japan

Aangekomen in Japan is hij op de trein gezet naar Tokio, maar is daar nooit aangekomen. Hij was ziek en kwam terecht in een Japans kamp in Kamaishi. Daar is hij in december 1943 overleden. Hij was 43 jaar. Na zijn overlijden is hij in Japan gecremeerd.

Nederlands Ereveld Menteng Pulo

Enige tijd na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 is de urn met de as van Johannes Horn naar Java overgebracht en later bijgezet in het colombarium van het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Djakarta.
Zijn zoon Henk heeft samen met zijn zoon Kees, dus de kleinzoon van Johannes Horn, het ereveld Menteng Pulo bezocht. Daar zag een emotionele Kees Horn, die zijn grootvader nooit gekend heeft, voor het eerst de urn staan met de naam van zijn grootvader en hun beider achternaam: Horn.

Terug naar het overzicht