Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Rinco van der Baan

Rinco van der Baan

Het oorlogsverhaal van Rinco van der Baan en zijn dochter Betty. Daarin vertelt Henk Horn, de echt­genoot van Betty het ver­haal van Rinco van der Baan en zijn dochter Betty. In de video zijn ook origi­nele beel­den te zien van Betty en haar vader die samen een vlieger oplaten.

Op het Nederlands ereveld op Java Leuwigajah ligt het graf van Rinco van der Baan. Rinco van der Baan is de vader van Betty, de echtgenote van Henk Horn. Hij is de schoonvader van Henk Horn en grootvader van Kees.

Indië

Rinco van der Baan gaat in 1928 met zijn vrouw naar Indië. Hij wordt procuratiehouder bij de Handelsvereniging Amsterdam te Medan op Noord-Sumatra. Zij krijgen drie kinderen. Dochter Betty is de oudste.
Betty's gelukkige jeugd wordt wreed verstoord als haar vader in maart 1942 door Japanners wordt opgepakt. Rinco van der Baan komt uiteindelijk terecht in het Japanse krijgsgevangenkamp Pakanbaroe op Sumatra.

Pakanbaroe

De Pakanbaroe-spoorweg was één van de zogenaamde 'dodenspoorwegen' die in de Tweede Wereldoorlog in Azië gebouwd moesten worden in opdracht van de Japanse bezetter. De spoorweg van Pakanbaroe naar Muaro op Sumatra in Nederlands-Indië werd tussen september 1943 en augustus 1945 onder verschrikkelijke omstandigheden aangelegd door dwangarbeiders. In totaal werkten er aan de spoorweg bijna 50.000 arbeiders. De bouw kostte 26.000 van hen het leven. Een van hen is Rinco van der Baan. Hij is overleden op 1 juni 1945

Jappenkamp

Betty van der Baan wordt als 15 jarige gevangen gezet in een ander Jappenkamp, samen met haar moeder en broertjes. Zij zullen Rinco van der Baan nooit meer zien.  Betty gaat na de oorlog naar Nederland. Daar ontmoet ze Henk Horn. Ze trouwen en krijgen kinderen. Betty heeft nooit kunnen accepteren dat haar vader in het kamp is overleden. Op 30 oktober 2003 krijgt ze een hersenbloeding. Enkele weken later overlijdt ze.

Uitstrooien as

Op het ereveld Leuwigajah gaat voor Henk Horn en zijn zoon Kees een bijzondere wens in vervulling: het uitstrooien van de as van zijn vrouw Betty over het graf van haar vader, Rinco van der Baan.

Over de vader van Henk Horn, Johannes Horn is ook een oorlogs­verhaal op video gemaakt.

Terug naar het overzicht
Tags
Nederlands-Indië Jappenkampen Nederlandse oorlogsgraven
Heb je een oorlogs verhaal dat je wilt delen?
Iedereen kan zijn of haar oorlogsverhaal hier plaatsen.
Stuur een verhaal op

Copyright

Video

Tekst

  • Pia van der Molen & Michiel Praal