Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Robert Mokken

Robert Mokken

Robert Mokken is in 1929 geboren in Batavia op het eiland Java in Nederlands-Indië. Toen de Japanners in 1942 Indië bezetten was Robert bijna 13 jaar.

In Nederlands-Indië overleefde Robert Mokken diverse Japanse concentratiekampen, waar hij leed aan ondervoeding en aan bacillaire dysenterie. Ook overleefde hij de bersiap-periode die aanbrak na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 , en waar naar schatting 30.000 Indische Nederlanders werden vermoord door pemoeda's (Indonesische strijdgroepen).

In Holland

Na de repatriëring in 1947 van het gezin Mokken naar Nederland hadden ze het geluk bij een tante in Amsterdam te worden opgevangen op een bovenverdieping in Amsterdam. Daar hervatte de jonge Robert, na 5 jaar geen onderwijs te hebben gehad tijdens de Japanse bezetting, zijn HBS-opleiding. In 1949 haalde hij zijn eindexamen. Daarna meldde hij zich aan bij de Koninklijke Marine. Vervolgens volgde hij de officiersopleiding bij de Koninklijke Militaire Academie, om daarna sociologie en methodenleer te gaan studeren aan de Universitiet van Amsterdam. Na zijn doctoraal werd hij daar docent en uiteindelijk hoogleraar.

Het Indië-verhaal van Godfried Jansen is gemaakt door Pia Media in opdracht van De Federatie Indische Nederlanders .

Terug naar het overzicht