Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Repatrianten uit Indië

Repatrianten uit Indië

Repatrianten uit Nederlands-IndiĆ« bij aankomst in NederlandNa de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Azië is er in de Indische archipel een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen naar Nederland. Tussen 1950 en 1965 zijn circa 300.000 Indische Nederlanders en Molukkers naar ons land vertrokken. Een groot deel van hen was nooit eerder in Nederland geweest.

Alles achterlaten

Ze moesten alles achterlaten: hun bezittingen, hun vrienden, hun dromen. Hun trauma’s, opgelopen in de Japanse concentratiekampen en de massale moordpartijen daarna door Indonesische vrijheidsstrijders, namen ze wel mee. Praten over hun gedwongen vertrek deden ze meestal niet. En klagen over de eerste opvang in Nederland al helemaal niet: ze hadden het leven en moesten vooral vooruit kijken.
Pas veel later komen de verhalen van de Indische repatrianten -zoals ze toen genoemd werden- toch los over hun kennismaking met Nederland in het begin van de vijftiger jaren.

Documentaire

'Wat komen jullie hier doen?' is een documentaire gemaakt door Pia Media in opdracht van Omroep MAX over de eerste repatrianten uit Nederlands-Indië. U kunt de documentaire hier >> zien


Ouders moesten kinderen op de Molukken achterlaten

Saartje Letsoin wil heel graag weten waarom haar broer en twee zussen in 1951 niet mee mochten van de Molukken naar Nederland. „Als ik er niet meer ben, moeten mijn kinderen weten hoe het is gegaan", aldus een reportage in De Telegraaf.

Dat Saartje meer broers en zussen had dan de twee waarmee ze in opvangkampen opgroeide, was iets dat ze stukje bij beetje ontdekte. Thuis kwam het nooit ter sprake. Het was een onderwerp waarover haar dominante vader het niet wilde hebben. In het huishouden was de wil van de veteraan uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) wet. Met duizenden collega’s kwam hij begin jaren vijftig naar ons land op dienstbevel van de Nederlandse regering. Die achtte het onwenselijk dat de Indonesische KNIL-soldaten in de voormalige kolonie zouden blijven.
Lees hier >> het verhaal van Saartje Letsoin  © 2018 De Telegraaf