Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Repatrianten uit Indië

Repatrianten uit Indië

Repatrianten uit Nederlands-IndiĆ« bij aankomst in NederlandNa de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Azië is er in de Indische archipel een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen naar Nederland. Tussen 1950 en 1965 zijn circa 300.000 Indische Nederlanders naar ons land vertrokken. Een groot deel van hen was nooit eerder in Nederland geweest.

Alles achterlaten

Ze moesten alles achterlaten: hun bezittingen, hun vrienden, hun dromen. Hun trauma’s, opgelopen in de Japanse concentratiekampen en de massale moordpartijen daarna door Indonesische vrijheidsstrijders, namen ze wel mee. Praten over hun gedwongen vertrek deden ze meestal niet. En klagen over de eerste opvang in Nederland al helemaal niet: ze hadden het leven en moesten vooral vooruit kijken.
Pas veel later komen de verhalen van de Indische repatrianten -zoals ze toen genoemd werden- toch los over hun kennismaking met Nederland in het begin van de vijftiger jaren.

Documentaire

'Wat komen jullie hier doen?' is een documentaire gemaakt door Pia Media in opdracht van Omroep MAX over de eerste repatrianten uit Nederlands-Indië. U kunt de documentaire hier >> zien

Tekst en still-foto: Pia Media