Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > H.M. Juta

H.M. Juta

Ooggetuigenverslag van kapitein-luitenant-ter-zee waarnemer H.M. Juta, over het drama in de baai van Broome (West Australië), dat zich op 3 maart 1942 afspeelde bij een Japanse luchtaanval op Nederlandse vliegboten.

“Waarnemer, wat zijn dat voor vliegtuigen, kijk daar, het zijn er acht!” Ik volgde de richting van zijn uitgestrekte arm en constateerde hoog in de lucht een aantal jachtvliegtuigen. 
(…)“Jappen, Jappen, spring!” Ik zag een paar schoenen door de lucht vliegen. Zeker van de commandant, flitste het door mijn hoofd, terwijl op hetzelfde moment het geratel van machinegeweren tot mij doordrong.
Daarna reageerde ik uit instinct en mijn intuïtieve handelingen zal ik nooit precies meer kunnen verklaren. Zeker kan ik zeggen, dat ik mij op het bewuste moment niet realiseerde dat wij werden aangevallen. Mijn handelingen zouden kunnen worden toegeschreven aan een snel reactievermogen, wat ik altijd heb gehad, en aan het diep ingewortelde menselijke instinct tot zelfbehoud. Ik gaf zowel mijn vrouw als de jongen Lacomblé een stevige duw zodat beiden van het bootlichaam met een vaart in het water schoven.
Zelf zette ik krachtig af, haalde in mijn sprong uit naar de verloofde van sergeant P., gaf haar een zet, zag nog in een flits een vuurspattende jager en plonsde toen kopje onder in het water. Nadat ik enkele seconden later opdook, bleek de wereld herschapen te zijn in een razernij van gloeiend lood, vuur, bloed, dood en verderf.”

Ooggetuige

Een fragment uit het ooggetuigenverslag van kapitein-luitenant-ter-zee- waarnemer H.M. Juta, over de Japanse luchtaanval in baai van Broome
(West Australië), dat zich op 3 maart 1942 afspeelde. 

Verassingsaanval

10 Japanse militaire vliegtuigen voerden een verassingsaanval uit op de watervliegtuigen met aan boord Nederlandse vluchtelingen uit Java, die in de Roebuck Bay bij Broome lagen om bijgetankt te worden.
Er werden bij de aanval 22 watervliegtuigen vernietigd. Ten minste 88 mannen, vrouwen en kinderen, voor het merendeel Nederlanders, vonden bij de aanval de dood. Slechts enkelen overleefden de aanval. 
Twee van hen waren kapitein-luitenant-ter zee-waarnemer Juta en zijn vrouw. 

Boekje 

Zijn dochter Anja, die na de oorlog is geboren, stuurde ons het boekje dat zij en haar man in 2010 maakten van het verhaal van haar - inmiddels overleden - vader over de aanval op Broome
Hij beschrijft daarin nauwgezet hoe de luchtaanval op de baai van Broome van minuut tot minuut verliep. Juta heeft ook opgetekend hoe hij en zijn vrouw als een van de weinigen aan het mitrailleurvuur van de Japanse Zero gevechtsvliegtuigen wisten te ontsnappen en zich zwemmend in veiligheid konden brengen.
Juta's boekje 'Het Broome Drama' is hier >> te lezen.


Josine van Aggelen

In het oogetuigeverslag van Juta is ook te lezen dat hij een andere overlevende, een meisje van 7 jaar, medisch verzorgde toen zij na de aanval uit het water gered was door een onbekende. Het meisje is Josine van Aggelen. Zij heeft nooit geweten dat Juta haar heeft opgevangen, maar heeft dat nu kunnen lezen in zijn boek. 
Over het oorlogsverhaal van Josine van Aggelen en haar spectaculaire redding is een documentaire gemaakt, die hier >> is te zien .
 

Terug naar het overzicht