Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Oorlogsverhalen op naam > Josine van Aggelen

Josine van Aggelen

Het oorlogsverhaal van Josine van Aggelen over de Japanse lucht­aanval op Broome in Zuid-West Australië op 3 maart 1942, waar­bij haar ouders omkwamen. Samen met haar ouders zat ze in een Catalina vliegboot van het Nederlandse leger, die met een luchtbrug naar Austalië duizenden Nederlands evacués uit Java vervoerde in verband met de naderende bezetting door de Japanners van Nederlands-Indië.

In de video vertelt Josine hoe onder haar ogen haar beide ouders omkwamen bij de luchtaanval en hoe zij in het water terecht kwam. Ze kon een beetje zwemmen. Dat had ze geleerd op Java waar zij en haar ouders woonden.
Moederziel alleen dreef de 7 jarige Josine verwaasd in het water van Roebuck Bay en wist niet meer wat te doen.
Plotseling kwam er een man langs die goed kon zwemmen en haar al zwemmend op zijn schouder meenam en onder water duwde als er vanuit de Japanse gevechtsvliegtuigen in het water werd geschoten. Zo wist Josine veilig de wal te bereiken.
Wie de man was die haar redde, heeft ze nooit geweten.

Zoektocht naar redder

Documentairemakers Michiel Praal en Pia van der Molen, die in opdracht van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting een documentaire maakten over de slachtoffers van de aanval op Broome, hebben 73 jaar later in Australië de redder van Josine na een uitgebreide zoektocht opgespoord. 
Hiermee is de liefste wens van de inmiddels 82 jarige Josine van Aggelen vervuld: eindelijk weet ze wie haar toen gered heeft...  

Terug naar het overzicht