Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Japanse luchtaanval Broome

Japanse luchtaanval op Broome Australië

Vliegtuigwrak in Roebuck Bay Broome AustralieTijdens de Tweede Wereldoorlog vond op 3 maart 1942 een luchtaanval plaats door Japanse jachtvliegtuigen op de Australische plaats Broome. Om de watervliegtuigen bij te tanken werd Broome als tussenstation gebruikt. De watervliegtuigen waren met Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk militaire gezinnen) voor de Japanse bezetter vanuit Java op Nederlands-Indië op weg naar de grotere plaatsen op het Australische vaste land. Door deze luchtbrug wisten meer dan 1000 Nederlanders te ontsnappen aan de Japanse bezetter van Nederlands-Indië.

De aanval
In de vroege ochtend van 3 maart 1942 voerden 10 Japanse militaire vliegtuigen een verrassingsaanval uit op de watervliegtuigen met aan boord Nederlandse vluchtelingen die in de Roebuck Bay bij Broome lagen om bijgetankt te worden. Er werden bij de aanval 22 watervliegtuigen vernietigd.

Nederlandse slachtoffers.
Ten minste 88 mannen, vrouwen en kinderen, voor het merendeel Nederlanders, vonden bij de aanval de dood. Slechts enkelen overleefden de aanval. De Nederlandse slachtoffers liggen begraven op de Nederlandse erebegraafplaats in Perth.

Tekst en foto: Pia Media