Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Joty ter Kulve-Van Os

Joty ter Kulve-Van Os

Joty ter Kulve-Van Os is geboren in het plaatsje Linggadjati (tegenwoordig Linggarjati) in Nederlands-Indië. Ze woonde in een huis dat haar vader Koos van Os daar had laten bouwen en later beroemd werd. Joty, haar broer en haar moeder overleefden de Jappenkampen en de bersiap.

Joty ter Kulve-Van Os is een dochter van een Nederlandse vader en een Indische moeder. Haar vader Koos van Os legde het eerste watersysteem aan in Linggadjati en gebruikte daarvoor bamboe pijpen.

Ouderlijk huis

In 1930 bouwde hij op de plek waar toen een semi-permanent huisje stond een groot huis waarin hij met zijn gezin ging wonen. Het gezin Van Os met drie kinderen -2 dochters en een zoon- beleefden een gelukkige tijd in hun prachtige, op een heuvel gelegen woning aan de rand van het dorp Linggadjati.
Tot vader Koos op 22 februari 1934 onverwacht overleed. In de bloei van zijn leven. Hij werd slechts 39 jaar oud. Hij is begraven in Cirebon.

Japanse bezetting en bersiap

Toen de Japanners in 1942 nederlands-Indië bezetten, werden ook Joty, haar moeder, haar zusje en broer door de Japanners vastgezet in verschillende concentratiekampen, waar ze een heel slechte tijd hadden. 
Zo maakten ze in het toenmalige Nederlands-Indië de Tweede Wereldoorlog mee. 
Na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 maakten ze de bersiap-periode mee in Bandoeng.
Daarna werden eerst haar broer en Jody zelf naar Nederland gerepatrieerd waar ze gingen studeren. Later volgde hun moeder. 

Terugkeer naar Linggarjati

67 jaar later keerde Joty voor het eerst na de oorlog terug naar haar ouderlijk huis in Linggarjati. Het huis waar zij voor de oorlog bijna 5 jaar woonde en een gelukkige jeugd had. 

 

 

 

Documentaire

Van haar terugkeer naar Linggarjati maakte Twan Spierts als afstudeerproject een documentaire. Want in het voormalig ouderlijk huis van Joty werd in 1946 de eerste stap gezet naar de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië. Het huis gaf destijds onderdak aan de delegaties van  Nederland en Indonesië om te onderhandelen over de definitieve onafhankelijkheid van Indonesië. Na een bloedige oorlog erkende Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië pas op 27 december 1949. Dit was de datum van de souvereiniteitsoverdracht.
Tegenwoordig is het huis een Indonesisch nationaal museum. 

De documentaire is uitgezonden door Omroep West. Meer informatie over de documentaire en bonusmateriaal is te vinden op www.terugnaarlinggajati.nl

Terug naar het overzicht
Tags
Nederlands-Indië Laatste ooggetuigen Tweede Wereldoorlog Bersiap Jappenkampen Politionele acties Repatrianten uit Indië
Heb je een oorlogs verhaal dat je wilt delen?
Iedereen kan zijn of haar oorlogsverhaal hier plaatsen.
Stuur een verhaal op

Copyright

Video

  • Pia Media ( met dank aan de Federatie Indische Nederlanders)
  • Camera, montage en regie: Michiel Praal
  • Research en eindredactie: Pia van der Molen
  • Twan Spierts (documentaire)

Tekst

  • Michiel Praal & Pia van der Molen