Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Florrie Baaij-Sterkenburg

Florrie Baaij-Sterkenburg

Het oorlogsverhaal van Florrie Baaij-Sterken­burg over de Duitse aanval op 5 augus­tus 1943 in de wa­te­ren van Sicilië op de kanon­neer­boot Soemba waar­van haar vader Kapitein Luitenant ter Zee Joop Sterkenburg com­man­dant was.

De familie Sterkenburg arriveert eind jaren dertig in Nederlands-Indië. Vader is marine-officier. In originele filmbeelden van toen, is Florrie en haar oudere broertje Tjoemp te zien met hun ouders bij hun huis in Soerabaja.

Japanse bezetting

Aan het onbezorgde leven van de familie Sterkenburg komt een einde, als in maart 1942 Java door de Japanse strijdkrachten wordt bezet.. Vlak daarvoor is overste Sterkenburg ingezet bij de geallieerde zee-strijdkrachten op Ceylon. Zijn gezin blijft achter in een dorpje in de bergen bij Bandoeng. Daar worden ze door de Japanners opgepakt en in het concentratiekamp Kareës opgesloten. Florrie is dan 5 jaar. Na verloop van tijd worden ze naar kamp Tjideng bij Batavia verplaatst.

Vader gesneuveld bij Sicilië

Na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki capituleert Japan op 15 augustus 1945. Florrie en haar moeder komen vrij uit kamp Tjideng. Dan wordt bekend dat Florries vader, Kapitein ter Zee Sterkenburg (foto rechts) is gesneuveld. Hij is als commandant van de kanonneerboot Soemba omgekomen bij een actie voor de kust van Sicilië. Overste Sterkenburg werd 43 jaar.

Oorlogsgraf

Hij heeft een Nederlands oorlogsgraf op het Britse ereveld bij Siracuse. Florrie bezoekt in de reportage het graf van haar vader. Daar heeft zij de as van haar inmiddels overleden broer Tijs op haar vaders graf bijgezet.

Terug naar het overzicht