Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Bloempje van Alda

Bloempje van Alda

Het Bloempje van Alda is een rijdende pop-up expositie van beeldend kunstenaar Egbert Pikkemaat over het oorlogsverhaal van het gehandicapte meisje Alda dat op 7-jarige leeftijd omkwam in een Jappenkamp in voormalig Nederlands-Indië.

Egbert die een na-oorlogse neef van Alda is en die haar nooit gekend heeft, kreeg een doos met brieven en foto's over zijn nichtje Alda in handen, waarin het familieleven van Egbert's moeder wordt beschreven. Zij is een zusje van Alda, en heeft de Jappenkampen wel overleefd. Egbert vertelt in een toelichting waarom hij de expositie heeft gemaakt:

Nederlands-Indië

"Het gezin waarin mijn moeder werd geboren woonde in Nederlands-Indië. Hun families woonden ver weg in het moederland. Dan breekt de WO II uit en men hoort meerdere jaren niets meer van elkaar.
Een korte situatieschets: mijn oma zit tijdens de oorlog opgesloten in verschillende Japanse interneringskampen, verliest daar haar autistische dochtertje Alda en haar naar Japan gedeporteerde man Wim, terwijl haar zoons in aparte mannenkampen zijn opgesloten".

In Nederland

Haar broer Theo in Nederland, komt in de Tweede Wereldoorlog als gijzelaar van de Duitsers in kamp Buchenwald terecht. Haar zwager Martin zit als verzetsstrijder in een dodencel en zus Mien heeft zoons die hebben gecollaboreerd met de bezetter".

Briefwisseling na de oorlog

"Na de bevrijding ontstaat er een briefwisseling", aldus Egbert: "Mijn oma beschrijft daarin hoe haar autistische dochtertje Alda (7) bij haar in het Jappenkamp werd weggenomen en na een omzwerving toch nog in haar nabijheid stierf".

Bloempje

"Het kleine bloempje waarmee ze lag opgebaard is de enige tastbare herinnering aan Alda. Dit tere, gedroogde bloempje heb ik - tussen twee samen-geplakte foto’s in - teruggevonden.
De urn van haar vader ligt op een ereveld op Java begraven, maar van Alda is er niets meer behalve dit bloempje", vertelt Egbert. "En dat is de reden voor mij om deze expositie, die gaat over de verschillende perspectieven binnen een familie tijdens de WO II , en die beschreven wordt in de compleet bewaarde briefwisseling, te vernoemen naar haar".

Reizende exposite

Het Bloempje van Alda is een reizende expositie en zal op diverse locaties in het land te bezichtigen zijn. Meer informatie is via e-mail op te vragen bij Egbert Pikkemaat: info@3dmail.nl

Het project 'Bloempje van Alda' is mede mogelijk gemaakt door 'Monuta Helpt' 

 

Terug naar het overzicht