Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Hedda Schueler

Hedda Schueler

Documentaire over Hella Schueler en haar grootvader Cornelis Waal, die in de Tweede Wereldoorlog in Japanse concentratiekampen in Thailand als dwangarbeider gevangen heeft gezeten. De documentaire is gemaakt door Pia Media op locatie in Thailand voor het documentaire project 'Elk oorlogsgraf heeft een verhaal' van de Oorlogsgravenstichting.

De documentaire laat twee kleinkinderen zien van Nederlanders die als krijgsgevangenen van de Japanners aan de Birma Spoorweg moesten werken. Het is een filmische zoektocht naar hun opa's, die ze nooit gekend hebben, maar van wie ze wel afstammen. Eindelijk komen ze te weten wie hun opa's waren en welke ontberingen ze ondervonden. Beiden overleefden het niet.
Hun kleinkinderen en de vader van één van hen bezoeken voor het eerst het graf van hun opa's in Thailand. Het zal een bijzonder eerbetoon aan hun grootvaders worden…

Hella Schueler

Eén van de kleinkinderen is Hella Schueler uit Utrecht. Ze is blind geworden en reist met een vriendin, die haar visuele gids voor haar is, naar Thailand om de plekken te bezoek waar haar opa Cornelis Waal in de Jappenkampen gevangen heeft gezeten. Aan het slot van haar reis bezoekt zij het oorlogsgraf van haar opa bij op het Nederlands ereveld Ereveld Chungkai in Birma en herinnert hem met een muzikaal eerbetoon.

 

Terug naar het overzicht