Arie de Booij
Oorlogsverhaal van Arie de Booij, vertelt door zijn zoon Aad:
'Mijn vader heeft zijn hele leven na de oorlog geworsteld met zijn oorlogservaringen. Hij heeft die grotendeels niet gedeeld met zijn vrouw en zijn 6 kinderen. Toch, of misschien juist daardoor, was de oorlog nooit ver weg'.
PTSS
Zoon Aad de Booij: "Met de kennis van nu zou mijn vader Arie de Booij (foto rechts uit 1944) ongetwijfeld de diagnose PTSS gekregen hebben. Hij was niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk gebroken. Jarenlang tuberculose als gevolg van verwaarloosde longontsteking en pleuritis. Blijvende schade aan zijn onderste rugwervels als gevolg van de mishandelingen bij het verhoor op Kerstavond 1944. Op 19 september 1981 is mijn vader in Almelo overleden".
24 december 2020
Aad vervolgt: "Als zovele oorlogsgetroffenen zweeg mijn vader voornamelijk over zijn oorlogservaringen. Ervaringen die hem voor de rest van zijn leven bleven kwellen. Lichamelijk en geestelijk. Dit deel van zijn oorlogservaringen heb ik kunnen reconstrueren op basis van gegevens die ik jaren na zijn overlijden ben gaan verzamelen".
Mishandeld bij verhoor
Arie de Booij, die in het verzet zat, is op kerstavond 1944 door de Grüne Polizei gearresteerd toen hij op weg was naar zijn moeder. Hij is tijdens de verhoren zwaar mishandeld, zowel lichamelijk als geestelijk. Uiteindelijk wist hij in de ruimte waar hij gevangen zat uit een raam te ontsnappen door op de huif te springen van een Duitse legertruck, die onder het raam stond. In de ijzige kou, wist hij dit vol te houden totdat de truck door een bos reed, waar hij zich in een bocht van de huif heeft laten afrollen en in een greppel terecht kwam.
Het hele verhaal
Het hele verhaal, op schrift gesteld door zijn zoon Aad (foto rechts), over de arrestatie, het verhoor, de martelingen en de ontsnapping van zijn vader Arie de Booij, en de gevolgen die dit gehad heeft voor de rest van zijn leven, is te lezen door op onderstaande button te klikken: