Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Charlie Suilen

Charlie Suilen

Charlie Suilen heeft gediend bij het Korps Mariniers. Daarvoor is hij ook uitgezonden geweest naar Bosnië in het voormalig Joegoslavië. Daar deed hij een heel bijzondere missie. 20 jaar later keert hij terug met een collega.

Charles Suilen is gevormd bij het Korps Mariniers. Zware fysieke oefeningen combineerde hij met een wetenschappelijke studie. Hij ging als marinier meerder keren op uitzending. Eén missie is hem altijd bijgebleven: de arrestatie -met een belangrijke rol van Nederlandse commando's- op 18 december 1979 van Vlatko Kupreskic , die samen met Anto Furundzija verdacht wordt van oorlogsmisdaden in de Lasva valley in Bosnia-Herzegovina tijdens de Bosnië-oorlog. Charlie Suilen maakt deel uit van de commando's, die Kupreskic na een vuurgevecht aanhouden in zijn huis.

Hij wordt nog diezelfde dag overgevlogen naar het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Aanvankelijk wordt  Kupreskic (op de foto in het midden) tot 6 jaar cel. Na een door hem ingesteld beroep wordt hij 2 jaar later vrijgelaten. Anto Furundzija  wordt wegens oorlogsmisdaden veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Dit vonnis wordt in beroep bevestigd.

Terug naar Bosnië

Tegenwoordig is Charlie Suilen beveiligingsadviseur bij een grote internationale bierbrouwer. Hij adviseert ook over de beveiliging bij grote sportevenementen. Twintig jaar na zijn uitzending keert hij terug naar Bosnië, vergezeld door Remco Baak, die ook beveiligingsadviseur is en voorheen bij een arrestatieteam van de politie werkte. Hun reis is vastgelegd in een documentaire als onderdeel van de 6-delige tv-serie 'Mijn Missie', gemaakt door Gijs Wanders voor Omroep MAX. 

Terug naar het overzicht