Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Gerrit Kastein

Gerrit Kastein

Het verhaal van arts, communist en verzetsstrijder Gerrit Kastein (1910-1943), die in de oorlog zelfmoord pleegde nadat hij door de Duitsers was opgepakt. Gekneveld sprong hij door het gesloten raam van een kamertje op Het Binnenhof.

Verzetsheld Kastein geëerd met plaquette
(Artikel uit de Volkskrant van 20-6-2017)

Verzetsheld Kastein geëerd met plaquette"Beter dood dan te worden gemarteld. Dat zou onvermijdelijk doorslaan betekenen en het prijsgeven van namen van verzetskameraden. ‘Als ze je pakken, krijgen ze je aan het praten’, wist Kastein. Het kamertje waar ze hem even alleen lieten, was in gebruik als verhoorkamer door de Sicherheitsdienst (SD). In de kelders van het Binnenhof waren de martelkamers. Kastein wist ze te ontspringen, letterlijk - zijn leven was de prijs die hij betaalde.

Verzetskruis

Lang was het verhaal alleen in kleine kring bekend, al werd Kastein na de oorlog postuum onderscheiden met het Verzetskruis. Maar dinsdag viel hem 74 jaar na dato alsnog een eerbetoon ten deel in het Kamergebouw. Naast het kamertje waar hij zijn laatste momenten doorbracht, is nu een plaquette aangebracht waarmee zijn nagedachtenis wordt geëerd.

Kees van der Staaij

‘Goed dat hiervoor geen werkgroep is ingesteld’, zei SGP-voorman Kees van der Staaij droogjes op de bijeenkomst dinsdag. De nazaten van Kastein waren daar present. Hij had twee kinderen, van wie een dochter nog leeft. Zijn biograaf vertelde dat Kastein werd gearresteerd op vrijdag 19 februari 1943 in Delft en meteen naar Binnenhof 7 werd gebracht. Nog diezelfde middag sprong hij, waarna hij kort daarop in het ziekenhuis overleed. De familie kreeg dat pas vijf dagen later te horen, op de dag dat zijn dochter haar zevende verjaardag vierde. Kasteins kleindochter: ‘Die ene minuut in dat kamertje is beslissend geweest in het leven van velen.’

"Volgens de overlevering was Kastein vastgebonden aan zijn stoel toen hij sprong. Maar dat verhaal is apocrief, stelt zijn biograaf. Geboeid was Kastein wel, maar pas na zijn daad is de SD arrestanten gaan vastbinden aan hun stoel." (Tekst: Remco Meijer De Volkskrant)

Video's:

 

 

 

Terug naar het overzicht Lees het volledige verhaal
Tags
Nederland Verzet
Lees het volledige verhaal
Heb je een oorlogs verhaal dat je wilt delen?
Iedereen kan zijn of haar oorlogsverhaal hier plaatsen.
Stuur een verhaal op

Copyright

Video-reportage:

  • Tweede Kamer
  • SGP

Foto

  • Verzetsmuseum

Tekst

  • Volkskrant 20-6-2017
  • Geredigeerd door Michiel Praal