Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Hans Ouwerkerk

Hans Ouwerkerk

Hans Ouwerkerk is in mei 1941 geboren. Met zijn ouders en zus woonde hij in de Wilhelmina van Pruisenstraat in de Haagse wijk Bezuidenhout. Hij raakte zwaar gewond bij het bombardement van Den Haag op 3 maart 1945. Zijn vader werd dodelijk getroffen door een bomscherf. Hans moeder en zusje overleefden het bombardement.

Hans Ouwerkerk heeft nog een levende herinnering aan het bombardement. Als jongetje van bijna vier jaar is dit zijn eerste herinnering. Hans vertelt dat hij samen met zijn vader, moeder en zus op straat lag, toen zijn vader naast hem stierf. Hans werd door de luchtdruk van het bombardement bijna 100 meter verder geblazen, waar zijn moeder hem zittend op de stoep vond met een verbrijzelde arm.

Hulpvaardige dokter

Dankzij een hulpvaardige dokter in Voorburg, waar zijn moeder met de zwaargewonde Hans naar toe was gelopen, kwam Hans als een van de eersten aan in het ziekenhuis Antoniushove, dat toen gevestigd was aan de Vliet in Voorburg. Hans is daar enkele maanden verpleegd. Toen ook bleek dat Hans een verlamming had aan zijn linker been, waardoor hij tot op de dag van vandaag moeilijk loopt.

Na de oorlog

De moeder van Hans, hijzelf en zijn zus trokken in bij haar vader, Hans' opa. Daar vormden zij een nieuw gezin, waarbij zijn grootvader zijn tweede vader werd, tot steun van Hans.

Hans Ouwerkerk studeerde af als historicus en werd later onder andere bekend als VARA Ombudsmen en burgemeester van Lekkerkerk, Emmen, Zaanstad, Groningen en Almere.


De video met het oorlogsverhaal van Hans Ouwerkerk is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van het project 'De laatste ooggetuigenissen van (de gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog' van de Stichting Oorlogsverhalen.


 

Terug naar het overzicht Meer over het bombardement