Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Jacob Schaake

Jacob Schaake

Jacob Schaake werd door de Duitse bezetter van Nederland opgepakt, omdat hij actief was in het Nederlands verzet. Hij werd gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme. Zijn kleindochter Mary Pieterse-Schaake vond een verslag van de ervaringen van haar grootvader in Neuengamme.

Het verslag van Jacob Schaake (foto rechts) is begin 1946 door hem geschreven op verzoek van het Afwikkelingsbureau Concentratiekampen (A.B.C) van Het Nederlandsche Roode Kruis. Zijn kleindochter Mary vertelt hierover het volgende: "Zij vroegen hem of hij zich mogelijk nog namen van medegevangenen kon herinneren waarvan hij zeker wist dat deze personen in Kamp Neuengamme (en omliggende kampen) waren overleden. Dit was belangrijk voor de afwikkeling van vele zaken, o.a. voor de nabestaanden. Vanaf zijn ziekbed gaf hij gehoor aan dit verzoek".

Bij de ondergrondse

Mary Pieterse-Schaake vervolgt: "Jacob Schaake was mijn grootvader. Cargadoor van beroep. Bij het uitbreken van de oorlog was hij bij de 'Ondergrondse' gegaan. Waar zijn zoon zich bezighield met het drukken van illegale krantjes, deed hij heel ander verzetswerk. Wat hij precies deed wist zelfs zijn familie niet. Hij sprak daar nooit over. Ook in zijn correspondentie met het A.B.C. rept hij met geen woord daarover, het was op dat moment blijkbaar niet relevant. Hij begint dan ook zijn verslag bij zijn arrestatie op 24 augustus 1944".

Van Kamp Amersfoort naar Neuengamme

Zijn kleindochter Mary vertelt verder: "Na zijn arrestatie in Amsterdam werd hij overgebracht naar Kamp Amersfoort. Vandaar werd hij met andere politieke gevangenen, waaronder de mannen van de Puttense Razzia, getransporteerd naar Kamp Neuengamme bij Hamburg".
(
Foto rechts: Hoofdgebouw anno nu van voormalig concentratiekamp Neuengamme).
"Daar werd hij, tegen wil en dank, aangesteld als arts. Hij was geen arts en had dat ook nadrukkelijk aangegeven maar het was een bevel  van de kampleiding en dus gebeurde dat zo. Hij zou tewerkgesteld worden in de ziekenbarakken van Neuengamme en enkele buitenposten in en even buiten Hamburg. Uiteindelijk heeft hij 7 concentratiekampen/werkkampen meegemaakt",
aldus kleindochter Mary.

Naar Buchenwald, Celle en Bergen-Belsen

"Op een gegeven moment werd hij door de S.S. bevolen om 25 man, doodzieke mensen, uit de ziekenbarak te halen om bij een commando te worden ingedeeld, hetgeen hij, zoals hij zelf zegt “halsstarrig” weigerde. Daarvoor werd hij gestraft en als begeleidend “arts” gezet op transporten naar de kampen Buchenwald, Celle en Bergen-Belsen", zo vertelt Mary

De verklaringen voor het Rode Kruis

Vanwege de ervaringen van Jacob Schaake als gevangene en  vermeend arts in de ziekenbarakken van Neuengamme  en andere concentratiekampen werd hij na de oorlog benaderd door het Rode Kruis. Zijn kleindochter Mary:  "Zoals hij zelf schrijft zijn de verklaringen van mijn grootvader 'naar waarheid opgesteld'. Een paar jaar geleden heb ik kopiën van deze verklaringen gekregen van Rode Kruis Oorlogsdocumentatie. Om privacy redenen zijn namen weggelaten. Deze zijn uiteraard wel vermeld in de oorspronkelijke teksten", aldus Mary Pieterse-Schaake.

Integrale teksten

De integrale teksten van de verklaringen van Jacob Schaake over zijn ervaringen in het Duitse concentratiekamp Neuengamme zijn te lezen in de bijlage. Klik daarvoor op de oranje button hieronder.

Terug naar het overzicht